Skip to content

2014-09-14

A dobozon kívülről

Készítő: debrecenbar

Már csak egy nap és lezárul a jelentkezés az !gendebrecen képzésére. Ha még nem sikerült meghozni a döntést, hogy jelentkezz-e, talán segít, ha kapsz egy kis ízelítőt a 13 találkozás egyikéről, a program szeptember 30.-ai találkozójáról. Miről is szól az !gendebrecen második összejövetele, mely a „Kreativitás & out-of-the-box gondolkodás” témát öleli fel?

Theodore Levitt a Harvard Business Review szerkesztője szerint a kreativitás „az újdonság kitalálása”, míg az innováció „az újdonság megvalósítása”. Cikkében ezt a következőkkel illusztrálja:

Tegyük fel, ismersz két művészt. Az egyikőjük elmeséli milyen csodálatos festményt talált ki, de nem készíti el. A másik is erről számol be, de ő meg is festi. Melyik festőt fogod nagyszerű, kreatív művésznek nevezni?

Vállalkozóként szem előtt kert tartanod, hogy „a változás az egyetlen dolog, amiben biztos lehetsz”.  Fel kell mérni, milyen kihívásokat szül a változás, milyen lehetőségek vannak a megoldására.

ötletelés-igendebrecen

Adj teret a lehetőségek feltárására! Gondolkodj a „dobozon” kívülről! Lépj ki a megszokott sémákból, és nézz rá a világra kívülről. Mi az, amit bentről nem, de kívülről látsz? A válasz megadásához, első lépésben kellő ismerettel kell rendelkezned a „dobozról”, ismerned kell a rendszert, amiben élsz. Ennek a tudásnak a birtokában jöhet a kilépés a dobozból, a választási lehetőségek összegyűjtése, teret kap a kreativitás. És ha meg van a válasz, jöhet a megtapasztalás … hibázás … tanulás … alkotás … folyamata.

A felvázolt folyamat része a mindennapjainknak, te magad is így gondolkozol. A példa, amivel ezt szemléltetem biztos nem csak velem történt már meg. Mindennapi feladatom a főzés, nőnek a fiúk, nő az étvágy. A mindennapos feladatoknál, néha kifogy az ember az ötletekből, arra a kérdésre keresve a választ, mit is együnk? Ilyenkor izgalmas feladat, ha az otthon található alapanyagokat térképezzük fel és ez alapján gyűjtjük össze a választási lehetőségeket, majd megszületik a döntés. Az így készült étel azért is külön öröm, mert nem kell elmenni a boltba hiányzó összetevőkért, ezzel időt és pénzt is spórolunk magunknak.

Az Innovatív Generáció Program szervezőiként fontosnak tartjuk, hogy a fejlődéshez több utat is biztosítsunk. Ezen keretek működésének eredményességét már megtapasztaltam a Team Academy Debrecen csapatában végzett munkám során. Az !gendebrecen találkozásait úgy szervezzük, hogy naprakész információt kapj a témáról, feladatokon keresztül megértsd az üzenetet, és a közös gondolkodás, a reflexió segítségével mélyüljön a szerzett ismeret.

háromszög-igendebrecen

A blog végére egy FELADAT: Gyűjtsd össze a választási lehetőségeidet arra a kérdésre, milyen utakat látsz Debrecenben, ha vállalkozni szeretnél, fejlődni szeretnél ezen a területen? Ha megvannak a válaszok, és az !gendebrecen mellett döntöttél, ne feledd már csak egy napod van a jelentkezésig. 🙂

Írta: Katonáné dr. Kovács Judit

 

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: