Skip to content

2014-09-16

Kell egy kis áramszünet – a lazulás jó neked

Készítő: S.C.

– Pihentesd már egy kicsit a fejed. – mondja Anyu.

– Hm? Tessék? – nézek fel könyvemből, horgolásomból vagy írásomból.

El is felejtettem, hogy ő is ott van a szobában.

– Nem kell mindig tenni-venni. Miért nem alszol egy kicsit?

Hát, talán azért, mert sosem tudtam napközben aludni. Kivéve egyszer, amikor egy bölcsességfog-állkapocs operáció után egy antibiotikum kúra teljesen kiütött és a nap nagy részére működésképtelenné tett. Anyu, apu meg a tesóm viszont nagyon jókat tudnak sziesztázni és egy kis szundikálás után teljesen frissen ébrednek.

Nem vagyunk egyformák. Mindenki másképpen pihen. Én például nagyon szeretek a vonat ablakon kibámulni, rajzolgatni, színezgetni, olvasni, írni, fényképeket rendezgetni, a hintában ülni vagy kötni-horgolni. Olyankor mindent elfelejtek magam körül. Olyankor támadnak a legjobb ötleteim.

Lazulás? Kell?! – Héj, héj, héj öregharcos…

Meg is örültem, amikor rábukkantam Andrew Smart: Autopilot – The Art and Science of Doing Nothing című könyvére. Smart a manapság oly divatos time management (hogyan bánjunk hatékonyan az idővel), multitasking (hogyan végezzünk tíz dolgot egyszerre) és a lifehacking (hogyan lehetünk nagyon produktívak) ellenzője. Szerinte ezek mind a kreativitás, a szellemi jólét és a boldogság rovására mennek.

„Agyunknak is kell pihenő. Túlságosan célirányosak, szervezettek, rendszerezettek és strukturáltak vagyunk. Tudom, hogy az utóbbi években erre lettünk nevelve, de szerintem éppen hogy több üresjáratot kellene mindennapjainkba beépítenünk.” -Andrew Smart

Ez alatt azt érti, hogy gyakrabban kellene hagyni, hogy agyunk automata pilótán működjön. A lista nagyon hosszú lehet, egyéni ízléstől függően. (A nagynéném például a vasalásra és a sütésre esküszik, míg más a horgászatra vagy egy tempós sétára.)

Anthony Geilaard, a tilburgi egyetem pszichológia tanszékén dolgozik és a munkahelyi stressz okait és lehetséges “gyógymódjait” kutatja. Ő is azt hangsúlyozza, hogy fontos agyunkat pihentetni.

“Sok kutatást végeztek a stresszel kapcsolatban és kialakulásában több tényező játszik szerepet. Gondoljunk csak a fáradtságra. Ha valaki hosszú időn keresztül ugyanazt csinálja, agya elkezd tiltakozni. Ezt a “fáradtságot” az izomlázhoz lehet hasonlítani. Ha folyamatosan ugyanazokat az izmokat használod, akkor egy bizonyos mozgás nehézkesebbé, fájdalmasabbá válik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elfogyott az energiád, mert ha valami olyat csinálsz, ami egy másik izomcsoportot mozgat meg, akkor rögtön felfrissülsz és gond nélkül mész tovább.  A szellemi munkára ugyanez vonatkozik: ha rendszeresen tartasz egy kis szünetet vagy valami egészen mást csinálsz, sokkal hatékonyabban fogsz dolgozni.” -Anthony Geilaard

Tanulj meg lazítani! – Nem győzlek tanítani…

A legtöbb munkahelyen mégsem értékelik, ha a kijelölt szüneteken kívül lazít valaki. A Google-nél azonban más a helyzet. Szerződésben foglaltatik, hogy az alkalmazott a munkaidő 20%-ban köteles semmit-tenni. Vagyis: lehet függőágyban lustálkodni, egy pár kört korizni, kávézgatni és csevegni, pingpongozni stb. A lényeg az, hogy ne csak az asztalod mellett a munkával foglalkozz. Milyen érdekes, hogy a cég legsikeresebb ötletei, mint a Google Earth és a Gmail éppen az ilyen nem munkával töltött lazítások alatt születtek.

  “Agyunk nem számítógép”, mondja Andrew Smart. “ Egy computer soha nem lep meg egy spontán gondolatmenettel. Nem is az a dolga. Ha egy gépbe 100-szor ugyanazt pötyögöd be, akkor 100-szor ugyanannak az eredménynek kell kijönnie. De ha mi, emberek kétszer ugyanarra a virágra nézünk, akkor másodszorra már nem látjuk ugyanolyannak, mint először. Márcsak azért sem, mert egy virág is csak egyszer tehet első benyomást. Tehát ha másodszorra meglátod, akkor az is megfordulhat a fejedben, hogy: a nagyinak is ilyen virág volt a kertjében, vagy a múltkor is pont ilyet kaptam a névnapomra. Ám ha tizedszer is ugyanazt a virágot pillantod meg, az agyadnak elkezd elege lenni belőle.Valahogy így: már megint ugyanaz a rózsa? Ezt már láttam elégszer.”

Tudósok MRI-scannel is vizsgálják, hogy mi történik akkor, amikor agyunk dolgozik és mi, amikor éppen nem.

 “Amire senki nem számított az az volt, hogy amikor a kísérleti alany a scan alatt feküdt és éppen semmi dolga nem volt, agya akkor lett hihetetlenül aktív. Éppen amikor nem egy feladattal foglalkozunk, akkor megy nagyon sok vér az agyunkba. Magyarul: agyunk sokkal aktívabb üres járatban, mint amikor valami külső feladatot kap. Az is nyilvánvaló, hogy ugyanaz a rész éled fel, amikor valaki a hátán fekszik és a felhőket bámulja, vasal vagy origamit hajtogat. Ha gondolataid elkalandoznak és elkezdesz ábrándozni. És ugye azt mind megtapasztaltuk már, hogy a legszebb gondolatok, a legjobb meglátások és legkreatívabb ötletek ebben az állapotban születnek.” – Andrew Smart

Nem kell tehát mindig tudatosan gondolkodni, elemezni, válaszok és inspiráció után kutakodni. Általános iskolában mindannyian hallottuk a történetet, miszerint Isaac Newton elméjében egy almafa alatt üldögélve fogant meg a gravitáció teóriája. René Descartes pedig ágyában lustálkodott és egy, a plafonon mászkáló legyet figyelt, amikor kigondolta az -x és -y tengelyt. Archimedes-t a fürdőkádban érte az ihlet. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy feltalálókká kell válnunk, egyszerűen csak azt, hogy elég érv szól a lustálkodás és a semmittevés jótékony hatásai mellett. Persze, mint mindent, ezt is csak mértékkel.

Tippek:

• Nézegess régi fényképalbumokat.

• Firkálgass, színezgess.

• Hallgass meg egy párat rég nem játszott cd-idből.

• Süss valami finomat.

• Sétálj egyet a parkban vagy az erdőben és gyűjts leveleket, virágokat.

• Bámuld a holdat vagy a csillagokat.

• Olvasgass régi magazinokat.

• Játssz valamilyen hangszeren.

• Építs kártyavárat.

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van saját ötlete egy kis mentális kikapcsolódásra…

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: