Skip to content

2014-09-23

Filmajánló – Hannah Arendt

Készítő: debrecenbar

Mi az emberi gonoszság? Hogyan alakul ki? Hogyan lehet összeegyeztetni az emberi gondolkodással? Életének egy meghatározó korszakában ezek a kérdések foglalkoztatják a zsidó származású, az USA-ba emigrált Hannah Arendt-et. Eichmann Jeruzsálemben – A gonosz banalitásáról című műve 1963-ban jelent meg. Ennek előzményeit, keletkezési körülményeit mutatja be a film, és azt a meghurcolást, amit a könyv maga után vont.

A különleges tehetségű filozófusnő életébe az 1960-as évek elején kapcsolódunk be. Arendt ekkorra már amerikai állampolgár, férjével New Yorkban él, filozófiát tanít több amerikai egyetemen, a zsidó kulturális javak megőrzésének aktív támogatója, A totalitarizmus gyökerei című könyve nyomán ünnepelt íróként ismerik nevét több millióan.

Ekkor érkezik a hír, hogy Adolf Eichmann-t, az európai zsidók deportálásának megszervezéséért felelős náci vezetőt az izraeli titkosszolgálat elfogta, és Jeruzsálemben állítják bíróság elé. Arendt kötelességének érzi, hogy ott legyen a tárgyaláson, így önként vállalja, hogy tudósítást ír az Eichmann perről az egyik legnagyobb példányszámú lapnak, a New Yorker-nek.

A tárgyaláson szerzett tapasztalatai teljesen másak, mint amire előzetesen számított. Megdöbbenti Eichmann mérhetetlen középszerűsége. Úgy látja, hogy az egész nyugati világ által sátánnak titulált férfi, akinek több millió ember deportálását és halálát tulajdonítják, nemhogy nem tűnik ördöginek, hanem nem más, mint egy ijesztően átlagos ember. Eichmann ugyanis védekezésében előadja, hogy ő egy hivatalnok volt, aki parancsot teljesített, és akinek a törvény szerint semmi más dolga nem volt, mint az utasítást követni. Ekkor tudatosul Hannah Arendt-ben, hogy a banalitás az, ami a legfőbb emberi gonoszságot előidézi.

hannah-arendt-barbara-sukowa

Hazatérvén papírra veti gondolatait, melyet nem várt ellenállás és hatalmas botrány követ. Egyre több nehézséggel kell megküzdenie, hiszen az értelmiségi körök és a média boszorkányüldözésbe kezd ellene, a készülő könyvének hírére pedig cenzúrát követelő hangok is megjelennek. Szembe kell néznie azzal a váddal is, hogy saját népét gyűlöli.

A film nagyszerűen érzékelteti Hannah Arendt elképesztő érdeklődését az emberi gondolkodás és érzelmek iránt, a gonoszság megértésének leküzdhetetlen vágyát. A hősnővel együtt éljük át vívódásait, küzdelmét és csalódásait. Észleljük az emberi természet hektikusságát, azon keresztül, hogy hogyan válnak barátokból ellenségek puszta egyet nem értés folytán, és hogyan tud a közvélemény pillanatok alatt rajongásból elutasítóvá és ítélkezővé változni. A filmből Hannah Arendt magánéletéről is érdekes részleteket tudunk meg.

A cikket írta Éca.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: