Skip to content

2014-10-04

1

Bakancslista

Készítő: S.C.

Ha valaki nem látta volna a Bakancslista ( The Bucket List ) című filmet, annak megpróbálom röviden összefoglalni a lényeget.

Egy kórteremben fekszik a meglehetősen impulzív milliárdos, Edward ( Jack Nicholson ) és az intelligens, érző lelkű autószerelő, Carter (Morgan Freeman ). Vizsgálat vizsgálatot követ és hogy valamennyire optimista maradjon, Carter elkezd egy listát írni azokról a dolgokról, amiket szeretne megtenni. Csak úgy, segíteni egy idegenen. Valami gyönyörűt megcsodálni. Sírva fakadni a nevetéstől.

Aztán az egyik napon az orvos megjön az eredményekkel. Sajnos mindketten gyógyíthatatlan betegségben szenvednek. Hogy mennyi idejük van még hátra? Fél év. Egy év. Max. Carter felindulásból összegyűri listáját, ám Edward közbelép. “ Meg tudjuk csinálni. Meg kell csinálnunk. Ez a mi esélyünk. Vagy itt maradunk várunk valami csodára vagy jól érezzük magunkat.”

Edward szerint a listát kicsit át kell alakítani. Mit szólna Carter egy ejtőernyős ugráshoz? Vagy egy tetkóhoz? Vagy megcsókolni a világ legszebb hölgyeményét? Végül megszületik közös bakancslistájuk, ami alapján nyomon követhetjük kalandjaikat.

A film világszerte nézők ezreit inspirálta arra, hogy megírják saját listájukat. A nyerő hármas:

 1. Szafari Afrikában
 2. A Heart Rief fölött repülni Ausztráliában
 3. Megcsodálni az északi fényt.

A film készítőinek üzenete egyszerű és szívhez szóló: egyszer élünk, csak a most van és kötelességünk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle.

De hogyan vélekednek erről a pszichológusok? Egy bakancslista tulajdonképpen kísérlet arra, hogy életünket felejthetetlenné tegyük. De mitől lesz életünk felejthetetlen, különleges?

Boldogabbá tesz-e ez bennünket?

Christopher Peterson, a Psychology Today írója:

“Igen, egy bakancslista segíthet abban, hogy különleges élményeket szerezzünk és ezáltal életünket is emlékezésre méltóvá tegyük. Elég csak egy pillantást vetni Carter és Edward arcára, ahogy egy régi Shelby Mustangban versenyeznek.”

De Peterson szerint a kérdés a következő: igazán boldogabbá tesz -e a száguldás, a Mount Everest megmászása vagy a sivatag átszelése?  Mi kerülne fel a listánkra, ha nem lenne közönség, akinek mesélhetünk róla? Akkor is szerepelne rajta egy északi sarki túra, egy vacsora a legdrágább ötcsillagos étteremben vagy egy éjszaka egy las vegas-i kaszinóban?

Valljuk be: szeretünk dicsekedni. Peterson kollégája, Jennifer Baker szerint, ez áll – ha nem is tudatosan – a legtöbb kívánság mögött, ami bakancslistákra felkerül. Baker a klasszikus filozófiához megy vissza, amikor arra a kérdésre keres választ, hogy mitől is leszünk valójában boldogok.

Plato, Arisztotelész és modern követőik is egyetértenek abban, hogy igazán a morális fejlődéstől, jellemünk alakításától és a jótettektől leszünk boldogabbak, elégedettebbek. Tehát a boldogsághoz vezető út nem hatalmas tettekkel vagy egetrengető, adrenalinnal fűtött élményekkel van kikövezve. Sokkal inkább mérvadó az, hogy milyen kapcsolatban élünk önmagunkkal és másokkal.

A film elején, amikor Edward Carter puhányka, színtelen listáját kritizálja, az autószerelő ezzel válaszol: “ Egy tetoválás? Edward, egy kád fürdő is nagyobb mélységekkel rendelkezik, mint a te gondolataid.”

“Vannak olyan emberek, akik azt hiszik, hogy pont olyan érdekesek, mint azok a dolgok, amiket megcsináltak.” – jegyzi meg Carter. Sokan érdekesebbnek, sokoldalúbbnak tűntetik vagy akarják feltűntetni magukat, mint amilyenek valójában.

Végül a filmben Edward megkapja tetoválását is és az ejtőernyős ugrást is. Együtt vacsoráznak egy többcsillagos étteremben és látogatnak meg világcsodákat. A kaviár és az öltönyös programok között pedig Edward lassan megismerkedik Carter féltett kívánságaival, amikról nem hajlandó lemondani. Ezek pedig nem a legkönnyebb dolgok. Nincs bennük helye az egónak, a büszkeségnek. Nehézségekkel kell megküzdeni. Ön magunkkal kell szembenézni.

Edward lassan megérti, hogyan nyithatod meg minden érzékedet, hogyan tudsz igazán kapcsolatot teremteni és igazán hozzáadni valamit életedhez és valaki más életéhez.

Saját listád?

Ezért is érdemesebb egy ún. pszichológiai bakancslistát megírni, ami által valóban többek lehetünk. Igen, lehet, hogy meg kell hozzá mászni egy fát. Lehet, hogy valamit ki kell ejteni a kezedből, még akkor is – főleg akkor – ha mindenki rád figyel. Nem, ez a lista nem tűnteti el az élet problémáit. De inspirál, összeköt és más szemszögből mutat meg dolgokat. Te hányat tudsz kipipálni?

 1. Mond ki őszintén, hogy sajnálod
 2. Kelj fel nagyon- nagyon korán ( különösen akkor, ha különben éjszakai bagoly vagy )
 3. Ismerd be, hogy nincs igazad
 4. Végre olvasd el a Háború és Békét
 5. Addig nevess, míg ki nem csordul a könnyed
 6. Addig bámuld az eget, míg meg nem látsz egy hullócsillagot
 7. Töltsd a szabadban az éjszakát
 8. Számháborúzz egyet barátaiddal, még akkor is – és főleg akkor- ha már elmúltál 10
 9. Mondj nem-et lelkiismeretfurdalás nélkül
 10. Nyerd meg egy állat bizalmát
 11. Légy jelen egy születésnél
 12. Lógj a suliból vagy a munkahelyről
 13. Vedd meg az első dzsekit / cipőt / nadrágot, amit találsz
 14. Minden ismerősödnek adj egy apró ajándékot
 15. Egy teljes napig mondj mindenre igen-t
 16. Kóstolj meg valami újat
 17. Szánt szándékkal tévedj el vagy válaszd a hosszabb utat
 18. Írj egy szerelmes levelet
 19. Menj el régi iskoládba
 20. Vegyél valami olyat, amit amúgy soha nem vennél meg
 21. Hagyj fel egy szokással
 22. Maradj ágyban egész nap
 23. Énekelj, ahogy a torkodon kifér
 24. Mond meg szeretteidnek, hoge mennyire szereted őket
 25. Ázz bőrig, direkt
 26. Válj meg mindentől, amire nincs szükséged
 27. Tégy valami olyat, amit nem szabad
 28. Légy egy napig csendben
 29. Mindenkinek adj egy bókot
 30. Ugróiskolázz
 31. Beszélgess egy hajléktalannal
 32. Egyél annyi csokit, amennyi beléd fér
 33. Vedd fel a legszebb ruhádat egy hétköznapon
 34. Mássz fel egy fára
 35. Direkt késs el és ne magyarázkodj

…….van még ötlet?

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
 1. döbbenet… ennyire tárgyilagosan szemlélni…

  a bakancslista, ha nem csak egy felsorolás, akkor érzelmet kelt, adrenalint termel, amikkel nehézséget, félelmet küzdesz le. Ha gyermeki lélekkel, és a felnőtt önrendelkező ember akarata égő vágya találkozik, emberfeletti, sőt spirituális erőforrássá válik.

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments