Skip to content

2014-10-11

Mosolygós növénytermesztés

Készítő: debrecenbar

Fontos, hogy megfelelő szemléletmóddal meglássuk a dolgok pozitív oldalát is, miközben tisztában vagyunk a napjainkban jelentkező komoly környezeti problémákkal, veszélyekkel. A “mosolygós növények” azokra az apró pozitívumokra, lehetőségekre hívják fel a figyelmet, amelyek azt üzenik, hogy kreativitással, környezettudatos szemléletmóddal és összefogással lehet, illetve kell tenni az egyre komolyabb környezetszennyezés ellen. Ismerjünk meg egy kreatív PET-palack hasznosítási módot, és a (már egyre inkább előtérbe kerülő) modernkori környezeti problémát.

A második világháború végével megkezdődött a modern műanyag korszak, avagy “A műanyag kor”. A kőolajból készülő műanyag árucikkek ideális tulajdonságokkal rendelkeznek a gyári előállításhoz: könnyűek, olcsóak, rugalmasak, erősek és tartósak, így nem meglepő, hogy globális termelésük exponenciálisan növekedett.

1950 és 2007 között a műanyaggyártás 1,5 millió tonnáról 270 millió tonnára emelkedett éves szinten, lépést tartva az egyidejűleg 2,7-ről 7 milliárdra növekvő földi népességgel. Csupán 2012-ben 288 millió tonnányi műanyagot állítottak elő, amely megközelítőleg azonos súlyú a teljes emberi biomasszával.

Két speciális következmény is kapcsolatban áll a gyorsan növekvő műanyaggyártással: az emberi egészségre gyakorolt hatás, mint például a rák és az idegrendszeri problémák megnövekedett kockázata; valamint a növekvő mennyiségű hulladék terjedése a tengeri környezetben.

Pollution1Évente 300.000 tonna műanyag hulladék keletkezik! Legfrissebb adatok szerint Magyarországon évente 1,3-1,4 milliárd PET-palack kerül forgalomba, uralva ezzel a kidobott hulladékok arányának nagy részét. Ez körülbelül 45 ezer tonna kidobott palackot jelent évente.

Több megoldás is létezik, hogy a csökkentsük a háztartásunkban keletkező hulladék mennyiségét. A legjobb megoldás, hogy nem vásárolunk plusz csomagolóanyagot, vásároljunk piacon, használjunk vászon szatyrot, igyunk csapvizet, gyűjtsük szelektíven a hulladékot (papír, üveg, fém, műanyag).

Ha te is szívügyednek érzed az újrahasznosítást, akkor a te ablakodból sem hiányozhatnak a vidám figurák, amelyekben minden növény jól érzi magát. Egyszerű és nagyszerű, könnyen elkészíthetőek a PET palack cserepek. A cserepekbe ültetett fűszernövények zöld színt visznek a lakásba és pikáns ízt a konyhába. Hasznos módszer a hulladék csökkentésére, illetve vidám és mutatós dekoráció. Láss hozzá te is, engedd szabadjára a fantáziádat!

Mi is megtettük! Íme, az eredmény:

mosolygós 1

mosolygós 2

A cikk szerzője Deák Dóra, a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottság, illetve a Fenntartható Egyetem Program tagja.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: