Skip to content

2014-10-21

1

TEDxNagyerdő 2014 beszámoló – 1. felvonás

Készítő: debrecenbar

„Le lehet kottázni egy festményt, és meg lehet festeni egy zeneművet…”

… és lehet képekben beszélni, vagy a beszédet képként lejegyezni, énekelve lehet időt mérni és ha elég nyitottak vagyunk, még a fényt is haza lehet vinni. Mindeközben pedig találkozhatunk Guinness-rekorderrel, fiatal robotgyárossal, tükördesignerrel, örökifjú játékossal és még megannyi különleges TEDx-előadóval.

A 2014. október 18-án megrendezett III. TEDx Nagyerdő előadássorozatnak idén a Vojtina Bábszínház adott otthont. A találó helyszínválasztásra utalva Németh Zoltán szerint a TEDx is egyfajta modern, 21. századi színház: szórakozás, kikapcsolódás, mindeközben pedig egy olyan lehetőség, ahol egy játékos, inspiratív közegben tanulhatunk valami újat a világról, a körülöttünk élőkről és önmagunkról. Mondják, hogy a színpadon, a színházban bármi megtörténhet – s aki ezen a napsütéses őszi délutánon a TEDx Nagyerdőt választotta, ezt többszörösen is megtapasztalhatta. 🙂

Az idei téma meghatározásában is jelen van az a játékosság, amely a rendezvény alaphangulatát is végig meghatározta. Az előadások az ÉRT – ÉK- TÉR kifejezések hármasához igazodtak, stílszerűen felvonásonként tárgyalva és sajátos nézőpontokból körüljárva az egyes elemeket.
Mindenki felkészült? Függöny fel!!

Első felvonás – „ÉRTsük meg a világot”

Az első felvonás előadói mindannyian arra vállalkoztak, hogy saját példáikon, történeteiken keresztül megmutatják, hogyan értsük/érthetjük meg a velünk egy közösségben élő társainkat és a minket körülvevő világot. Törő Vanda Önként-tessék című előadásában az önkéntesség debreceni lehetőségeit mutatta be, legyen szó erdőmentésről vagy állatvédelemről. A lelkes csapat(ok) példamutató felelősségvállalását látva egyértelmű, hogy az önkéntesség nem csak egy szabadidős tevékenység, hanem egy életforma, egy életérzés. Vanda lelkesedését biztosan sokan hazavittük üzenetként, és talán Ottó kutyának sem kell már sokáig várnia a nagy Ő-t. 🙂

Balogh Tamás A matematika összeköt című előadása közben az járt a fejemben, hogy kerettantervbe kellene foglalni a lelkesedést. Sokan éreztük úgy, hogy másabb lett volna a viszonyunk ezzel a tantárggyal, ha már a mi időnkben is létezett volna a Medve Szabadtéri Matekverseny. Ez a szabadtéri, szaladgálós csapatverseny az egészséges életmódra nevel, és a játékos megközelítésnek köszönhetően közelebb hozza a matematika világát. Tamás szerint a program arra is alkalmas, hogy népszerűsítse a pedagógusi pályát, s egy olyan értékekkel teli utat mutasson a gyerekeknek, amelyen érdemes elindulni. (Mondom megint: kerettantervbe!)

Hasonlóképpen szocializációról, az érték- és útválasztás fontosságáról beszélt Péter Bence Inspiráció-Tartalom-Egyensúly c. előadásában. A fiatal zongorista célja, hogy hidat teremtsen a műfajok között és megmutassa, milyen jól is hangzik együtt Timberlake és a Bach, R&B ritmus és zongora, mainstream és klasszikus. Szerinte nincsenek rossz műfajok, csak rossz zene van – válogassuk meg, hogy mit engedünk a füleinkbe.:)

És hogy a szemeinket se hanyagoljuk el, Valéri Bergée tükördesigner vizuálisan és szellemiségében is komplex alkotásaiból láthattunk néhányat A folkart reneszánsza című előadás során. Valérie szerint a manapság divatos magyar népi motívumokat sokszor elfelejtjük helyesen értelmezni, meglátni az általuk közvetített ősi, bibliai értékeket, pedig ezek hordozzák közös múltunkat, alapjai jelenünknek és jövőnknek.

A záróakkordként levetített Think Hungary videó nézése közben volt idő átgondolni a hallottakat. Az első felvonás egyik tanulsága, hogy az „értés”, „értelmezés” sosem egy passzív folyamat: mi magunk is (meg)változunk közben. S bár az előadók mindegyike más-más szemüvegen keresztül látja és láttatja ezt a világot, előadásaiknak volt még egy nagyon erős, közös üzenete: közösségként és egyénenként is felelősek vagyunk az utánunk jövő generációkért, legyen szó környezettudatosságról, egészséges életmódról, pályaválasztásról, tradíciókról vagy éppen zenei ízlésről. Ahogyan mi ma értjük és látjuk ezt a világot, az meghatározza azt is, hogy mit adunk tovább belőle – s ez az előadók szerint is mindannyiunk felelőssége.

A cikket írta Bujdosó Ágnes.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
  1. okt 22 2014

    Balogh Tamás előadása tényleg inspiráló volt, szépen lassan rájövünk, hogy minden, ami minket körülvesz tulajdonképpen matek:)

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: