Skip to content

2014-10-25

3

Könyvajánló – Veronica Roth: A beavatott

Készítő: debrecenbar

Hogyan vélekedsz magadról? Művelt vagy? Bártor? Önfeláldozó? Barátságos? Netalán Őszinte? Mit szólnál, ha olyan világban kellene élned, ahol ezek közül a tulajdonságok közül csak egyet választhatnál, ami mellett el is kellene köteleződnöd?

Beatrice Prior ilyen világban él. Olyan társadalomban, ahol választania kell, hogy melyik csoportba illik leginkább. De mi a helyzet akkor, ha egyszerre többet is magadénak érzel? Mi a helyzet akkor, ha a társadalom, amelyik elvárja tőled, hogy válassz, nem fogad be ha nem tudod ezt megtenni? Ha ugyanis nem tudsz választani, a közösség Elfajzottnak minősít. Az Elfajzottak pedig veszélyesek, mert irányíthatatlanok.

>>> KATT! A könyv második részéről a Lázadóról készült beszámolót itt olvashatod!

Egy utópisztikus Chicago világa ez.

Beatrice 16 éves, épp az alkalmassági vizsgájára készül, amelyből ki kellene derülnie, hogy melyik csoporthoz tartozik. A teszt azonban nem hozza az elvárásoknak megfelelő eredményt. Beatrice ennek ellenére meghozza a döntést, amely a további életre meghatározó befolyással van. Elszakadva családjától választ egy csoportot annak reményében, hogy megfelel majd a beavatáson és nem kell kitaszítottként élnie. Személyiségéhez és új csoportjához jobban illő nevet választ. Ezentúl Tris-nek hívják.

covers_169068Kalandos, izgalmas és veszélyes próbákat kell kiállni azért, hogy a választott csoportja befogadja. Nem könnyű a megfelelés, állandó koncentrációt és éberséget igényel. A kiképzés során fontos a találékonyság, a kitartás, a félelmek leküzdése és az erő. Mindezek önmagukban azonban nem elegendőek. Tris barátokat szerez, akik támogatják, és a szerelem is rátalál az új környezetben. Nem tud azonban elvonatkoztatni a személyiségével kapcsolatos kétségeitől. Vajon tényleg közéjük tartozik? Folyamatosan motoszkál benne a kérdés: ki is ő valójában?

A körülmények azonban úgy alakulnak, hogy sokkal nagyobb problémák miatt kell aggódni. A társadalom, amelyről eddig azt gondolták, hogy csak ebben a formában képes működni és a békét megőrizni, megbomlani látszik. Megjelenik a politika, az intrika és hatalomvágy. Egyre több a titkok, a hazugság, az átverés és a kegyetlenség.

Trisnek és barátainak szembe kell néznie azzal, hogy a csoportok között háború törhet ki. Meg kell próbálniuk küzdeni az ellen, hogy egyetlen csoport vegye át a hatalmat és mindenki felett uralkodjon. A harc nehéz és áldozatokat követel, és senki sem tudhatja, mit hozhat még a jövő.

Veronica Roth nagysikerű trilógiájának első kötete ez, amely talán utópisztikus világba kalauzolja olvasóját, mégis rengeteg tanulságot vonhatunk le belőle az emberek gondolkodásáról és viselkedéséről, a személyiséget meghatározó tulajdonságok jelentőségéről. Arról, hogy hányféleképpen lehet kezelni a különböző élethelyzeteket, illetve, hogy milyen sokféle nézet van a helyes viselkedésről.

A beavatottból 2014-ben Shailene Woodley, Theo James és Kate Winslet főszereplésével film is készült.

A könyvajánlót írta Éca.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: