Skip to content

2014-10-28

6

Hogy is zajlik az oktatás Hollandiában?

Készítő: S.C.

 

A múlt heti Pár – Beszéd Est-en a közoktatásról beszélgettünk és ami engem illet, nagyon hamar elrepült a másfél óra. Mivel a holland oktatásmodell is szóba került, gondoltam összefoglalom a lényeget: általánosságban és a Coornhert Gymnasium-ról, ahol tanítottam.

Hollandiában a gyerekek a 4. születésnapjukat követő első hónaptól tankötelesek 16 éves korukig. A felső korhatár 23 éves korig részleges tankötelezettséggel kitolható, aminek végén a tanuló köteles egy érvényes középiskolás vagy szakképzési végzettséget tanúsító diplomát felmutatni. (A diploma szó jelentése a hollandban mindenféle képzést igazoló papírt jelent. Ha a gyerek megtanul gyors úszni, arról zwemdiploma-t kap, ha pedig elvégzi a gimnáziumot, akkor vwo diploma-t).

Tehát a nebulók 4-12 éves koruk között általános iskolába járnak, ahol az első két osztály kreatív, játékos és csak harmadiktól tanulnak meg igazán olvasni, írni és számolni. Az utolsó évet a CITO-teszttel zárják. Ennek a tesztnek alapján kap a kisdiák tanácsot, hogy milyen középiskolába ajánlatos jelentkeznie képességei alapján. Van, aki ezt megfogadja, van, aki nem.

A középiskolák februárban nyílt napot tartanak, ahová minden nyolcadikost szeretettel várnak. Ez nem egy rövid látogatást jelent, hanem a gyerekek egy egész napon át valódi órákon vesznek részt. Majd május végéig van idejük eldönteni, hogy hova adják be jelentkezésüket. Június végére pedig kiderül, hogy hova nyertek felvételt.

Három középiskolatípus létezik:

1. vmbo: középszintű szakmai előkészítő (4 év)

Itt a tanulókat egy szakmára készítik fel a következő szektorok egyikében:

 1. gazdaság és kereskedelem
 2. technika
 3. egészségügy
 4. földművelés

A vmbo sikeres elvégzése után a legtöbb diák az adott szakmához kapcsolódó felsőfokú intézménybe jelentkezik, ahol, plusz 2 év alatt mélyítheti gyakorlati tudását. Jelenleg a holland diákok többsége vmbo-n tanul.

2.havo: általános előkészítő (5 év )

A havo annak ajánlott, aki később főiskolára vagy egyetemre szeretne menni. Az első három év alapozás: minden diák számára ugyanaz. Utána lehet szakosodni és a havo diploma sikeres megszerzése után főiskolára jelentkezni. Ha valakinek kiemelkedően jó eredményei vannak vagy ráébred, hogy mégis egyetemre akar majd járni, akkor átjelentkezhet egy gimnáziumba. Ennek feltétele a 8.0-nál magasabb átlag vagy egy különbözeti vizsga letétele.

3.vwo / gymnasium: akadémikus előkészítő (6 év)

 A diákok két modern idegennyelv mellett kötelezően tanulnak latint és ógörögöt. Innen a gymnasium elnevezés. Az 1-3 osztály tananyaga mindenki számára ugyanazokat a tantárgyakat tartalmazza. A 4. tanévtől a diák választ egy profilt. A négy választható profil a következő:

 1. társadalom és kultúra
 2. társadalom és gazdaság
 3. környezet és egészségügy
 4. környezet és technologie

Az központi érettségi egyben felvételi is.

A Pár – Beszéd Est során említettem, hogy a középiskolában a holland tananyag kötelező része a debatteren=vitatkozás, érvelés. A Coornhert Gymnasium-ban minden péntek délután 14.35-16.05 között gyakoroltak a diákok. Nevük is volt: Het Coornhert Debatgenootschap  = Coornhert Vita-társulat, képzésük pedig a holland tanár feladata volt. Tartottak parlamenti vitát: 3-3 felállásban vagy az Egyesült Nemzetek mintájára angolul.

2010-ben például kijutottak a Turkish International Model United Nations megmérettetésre, ahol négy napon keresztül Haiti-t kellett megszemélyesíteniük. 2012-ben pedig Doha-ban elnyerték a “Best Delegate” -nek járó címet.

Az az igazság, hogy még sokkal többet tudnék mesélni: e-learningről, a tankönyvek mellőzéséről, a mentorkodásról, tehetségfejlesztő programokról, a dyslexiás, ADHD-s tanulókat megillető jogokról, osztálykirándulásokról Cambridge-be, Oxford-ba, Párizsba és Rómába és mindarról, amit 12 év alatt sikerült tanárként megtapasztalnom.

Szóval, ha bárkinek kérdése vagy megjegyzése lenne, csak bátran 🙂

Reklámok
6 hozzászólás Post a comment
 1. Varga László
  nov 5 2016

  Üdv! Én arra lennék kíváncsi, hogy egy magyar gimnáziumi érettségi kint Hollandiában minek felel meg kb? 🙂

  Válasz
  • nov 5 2016

   Szia! Az attól függ, hogy milyen tárgyakat tanultál és miből érettségiztél, mert ott a gimnáziumi oktatás teljesen más. Szívesen írok róla részletesebben e-mailben, ha elküldöd az infót:-) A címem: sistercrazy123@gmail.com

   Válasz
 2. Emese
  ápr 28 2017

  Mi a különbség a főiskola és az egyetem között?

  Válasz
  • ápr 29 2017

   Szia Emese! A különbség tulajdonképpen a bejutásban rejlik, valamint abban, hogy az egyetem inkább tudományos, míg a főiskola gyakorlatiasabb, szakmai pályára készít fel.

   Válasz
 3. Bea
  dec 15 2017

  Szia! Szeretném megkérdezni, hogy van-e lehetőség e-mailben kérdezni Tőled? Köszönöm a választ.

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: