Skip to content

2014-10-29

TEDxNagyerdő 2014: Második felvonás – ÉRTÉK – „Én nem szűnök meg tanulni!”

Készítő: debrecenbar

“…mondta a közel 80 éves Michelangelo.” Ez az állandó tanulási folyamat nem csupán a környezetünk megismerésére vonatkozik: nem elég a minket körülvevő világban meglátni és megtalálni az értékeket, ezzel összhangban ugyanilyen fontos a belső világunk felé fordulás is – és a kettő közül nem feltétlenül ez a könnyebb. A második rész előadásai az „Ismerd meg, építsd fel önmagad!” felkiáltás mentén szerveződve próbálták megvilágítani, miként is találhatjuk meg a bennünk rejlő belső és külső értékeket.

Hogyan is kap értelmet egy műanyag játéktraktor és egy színes ördöglabda ugyanabban az előadásban, és egyáltalán hogy jön mindehhez az önismeret? Töviskes Imre Ön-magunk című előadásában minden mondatnak és minden tárgynak jelentőssége volt. A Debrecen HUB projekten Imrével együtt dolgozva, egy maroknyi csapat tagjaként igazán szerencsésnek éreztem magam, mert az előadást és az előadót jellemző nyitottságot és érzékenységet én hétről hétre megtapasztalhatom. Imre szerint trendi manapság a „self-awareness” fontosságát hirdetni, de csak nagyon ritkán érezzük, hogy ez ránk is vonatkozik – mindaddig, amíg nem szúr eléggé az a bizonyos szög. Szerinte a kulcs az elhatározás, a kockázatvállalás, a tanulás, azzal együtt, hogy az első lépések sokszor nagyon is kényelmetlenek. Kívül kell lépni azon a fránya dobozon, (még akkor is, ha ezután csak egy nagyobb dobozban találjuk magunkat), hogy az így szerzett tapasztalatok által az a kicsi, néha szúrós, tüskés ön-mag kiteljesedhessen.

Németh Zoltán előadása szépen vette fel a korábban elhangzott gondolatok fonalát, hiszen arról beszélt, hogy a szavak erejével hogyan is szabadíthatjuk fel, teljesíthetjük ki ezt a bizonyos ön-magot. Change your words. Change your world – az előadás egyik legfontosabb üzenete szerint nem csupán az a fontos, hogy mit, hanem az is, hogyan mondunk. Sokan elfelejtünk jól, kreatívan, játékosan beszélni, pedig a magyar nyelvre jellemző, képszerű és ezáltal rendkívül kifejező metaforák használatát mindannyian, mindennap gyakoroljuk. (Kell-e jobb bizonyíték, mint Strenner Szilárdnak az előadásokkal szinkronban készülő, lenyűgözően tömör képjegyzetei?) És hogy a szavaknak valóban teremtő ereje van, talán az a hölgy érezhette a leginkább, aki az előadásra egy gyűrűvel az ujján ült le, de már kettővel állt fel. 🙂 (Ugye, hogy egy színházban bármi megtörtént?).

Dezső Zsigmond már az előadás (Vívás, a nevelés tudatos eszköze) elején leszögezte, hogy senkinek nem fogja megkérni a kezét, de stílusával és mondanivalójával így is sokunkat megnyert az általa képviselt sportágnak. Mint a sportok általában, a vívás nemcsak a testet alakítja, de hozzájárul az egyéniség kialakulásához, a jellem csiszolódásához, és a stratégiai gondolkozás elsajátítása által a szellemi fejlődéshez is. Zsigmond szerint vívás az „egyensúly sportja”: a testi és szellemi nevelés mellett ez egy olyan értékteremtő- és közvetítő közeg, ahol együtt vívhat fiatal és idős, kezdő és gyakorlott, ép és sérült.

Programozó leszek. Építek egy saját órát. Okos órát. Naptárral, órarenddel, listákkal. 15 évesen. Hegyesi Donát személyében egy olyan tehetséges fiatalt ismertünk meg, aki még csak 18 éves, de már pontosan ismeri a saját értékeit és képességeit, és ezekre tudatosan és kitartóan építve komoly sikereket ért el a nagyvilágban. Előadásában (Debrecentől Amerikáig) arról az útról beszélt, mely valahol az okos óránál kezdődött, egy 3D Marógépen keresztül a Pókerező Robotig és a Tudományos Versenyek Olimpiájáig vezetett, s folytatódik tovább a Humanoid Robotok tervezésének és építésének irányába.

A második felvonást keretbe foglalva Bakos Szilvia előadásában (Színérték- Szívérték) is fontos szerepet kaptak a tárgyak: egy tányér, egy gyertya, egy gyufa – és a fény. Meg persze a fényből kinyerhető színek, amelyek az életünk minden területén jelen vannak, legyen szó a hét napjairól, a zenéről, a matematikáról, numerológiáról vagy a szakrális geometriáról. Ahogyan a fényben meg lehet találni a színeket, mi magunk is ilyen tökéletes egységként, sokféle szín sokféle kombinációjából épülünk fel. S hogy ezen az üzeneten túl mit vittünk még haza? Például azt, hogy pontosan három „tavaszi szél vizet áraszt”-nyi idő egy színháznyi embernek átadni a fényt.

A beszámolót készítette Bujdosó Ágnes.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: