Skip to content

2014-11-01

Részeges kovács és üdvözült lelkek – Haloween és Mindenszentek eredete

Készítő: S.C.

A boltokban gyertyák, mécsesek, koszorúk, virágok, álarcok, kifaragott és még érintetlenül díszelgő tökök, horrorfigurás cukorkák, csokoládék. Keveredik a régi és az új, mint ahogy ez már számtalanszor megesett a történelem folyamán.

Üdvözült lelkek emléknapja

A Mindenszentek napja (latinul Festum Omnium Sanctorum) az üdvözült lelkek emléknapja, amit a katolikus keresztény világ november 1–jén ünnepel. Az ünnep III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként, de hivatalossá csak 844-ben vált IV. Gergely pápa engedélyével. Nálunk 2000-től újra munkaszüneti nap.

Nyugat-Európában és az angolszász országokban a Mindenszentek napját megelőző este, október 31-e a Halloween ünnep. Eredetileg all hallows’ evening vagyis „minden szent estélye”. November elseje pedig All Saints’ Day (Szentek Napja) volt, de mára már ez a kettő szinte mindenütt összemosódott.

Sok európai országban – köztük Magyarországon is – szokás, hogy az emberek meglátogatják elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak. Ez a hagyomány a 19. század elejétől terjedt el német katolikus hatásra, amit a protestánsok és a nem hívők is átvettek. Mivel az év ezen szakában nyílik a krizantém, ezért ez a virág lett a Mindenszentek szimbóluma. A gyertya pedig az örök világosságot jelképezi.

Halloween és a részeges kovács

Az idők folyamán a Halloween legfontosabb kelléke és szimbóluma a belülről világító töklámpás lett. Tulajdonképpen a faragott sütőtök először az aratási időszakhoz kapcsolódott az Egyesült Államokban és csak később vált Jack O’ Lantern, az az Lámpás Jack néven a Halloween szimbólumává.

Egy ír legenda szerint a töklámpás egy részeges kovácsról kapta a nevét. Jack O’ Lanternhez – mert így hívták az illetőt – egy szép napon odament az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak egy italt. Ám Jacknek ehhez nem füllött a foga és azt mondta az ördögnek, hogy inkább menjen és válasszon egy almát az almafájáról. Jack nagyon jól tudta, hogy mitől fél az ördög és egy keresztet rajzolt a fa oldalára. Az ördög annyira megrettent, hogy nem mert lemászni. Ott kuporgott hát egy faágon és megpróbált alkudozni a kováccsal.

Végül is abban egyeztek meg, hogy ha a kovács leengedi őt a fáról, akkor az ördög cserébe nem engedi majd, hogy halála után Jack a pokolra jusson. Az ördög elmehetett, Jack pedig élt a maga módján, amíg meg nem halt. Lelke azonban a menny és a pokol között rekedt: a mennyországba jutáshoz túl rossz volt: részeges és duhaj, a pokolba pedig a megállapodás szerint nem engedte be az ördög.

Jack könyörögni kezdett neki, hogy legalább egy kis fényt hadd kapjon, amivel megtalálhatja a visszautat az élők világába. Az ördög végül megszánta és egy izzó fadarabot dobott a kovácsnak  a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit egy kivájt takarmányrépába tett. Ez lett a részeg kovács nyugtalan lelkének világító lámpása. Azóta is ennek a lámpának a fényénél keresi a megnyugvást.

Az ír néphagyományt követő Amerikában a takarmányrépát az ott őshonos sütőtök váltotta fel. Valljuk be, könnyebben kivájható és látványosabb is.

Halloweeni felvonulás

Az angolszász világban Halloween napjainkban elsősorban a gyerekek ünnepe. Ilyenkor jelmezbe öltöznek és házról – házra járnak édességért. A nagyok pedig partikon és felvonulásokon vehetnek részt. A legismertebb talán a New York Village Halloween Felvonulás, amit New York Greenwich Village városrészében rendeznek meg minden évben.

A jelenlévők mintegy 50 000 jelmezes résztvevőben gyönyörködhetnek. Az esemény olyan kétmillió nézőt vonz, de ennél sokkal többen követik a televízióban a parádét.

Nálunk is elterjedőben vannak a Halloween bulik és vannak olyanok is, akik erre az estére horror film maratonokat rendeznek. Ami engem illett, nem vagyok egy nagy rajongója a műfajnak, ám ha valaki kedvet kapna, íme egy válogatás.

Aki pedig inkább tökfaragással töltené az idejét, Ray Villafane talán inspirálóan hat.

http://boredbug.com/20-amazing-pumpkins-created-artist-sculptor-ray-villafae/

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: