Skip to content

2014-11-04

1

3D nyomtatásról őszintén – 5 dolog, amit elhozhat az életünkbe

Készítő: debrecenbar

Az, hogy nyomtatnak nekem egy olyan fogkefét, ami pontosan az én fogsoromra van kitalálva vagy, hogy én leszek saját magam designere és nyomtatok magamnak ruhákat az már koránt sem a fantasztikum világába tartozik. Éppen ezért a 3D nyomtatás sokak fantáziáját megragadta. Gyakran futhatunk bele akár a kedvenc hírportálunkon is olyan cikkbe a reggeli kávé mellett, hogy az amerikai hadsereg 3D nyomtatott ételeket tervez, vagy a kínaiak már egész épületeket akarnak 3D nyomtatni.

Jobbra – balra és fel – le

Ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor a 3D nyomtató úgy működik, mint egy klasszikus tintapatronos nyomtató. A tintasugaras nyomtatóban egy fej mozog balról jobbra, ami tintát nyom a papírra. A papír pedig fentről-lefelé végigfut a nyomtatón és például készen is van a kinyomtatott receptünk, ami alapján elkészíthetünk egy finom ebédet. A 3D nyomtató pedig nyersen fogalmazva azon az elven működik, hogy jobbra-balra és fel-le mozog a nyomtatófej és közben az alap, amire nyomtat fokozatosan távolodik tőle, így a kinyomtatott anyag egymásra rétegződik és egy térbeli formát fog adni, nem csak egy síkbelit. Minden térbeli alakzat elkészíthető egy megfelelő nyomtatóval. A lehetőségek végtelenek!

Yoda kinyomtatása 3D-ben

Első megérzésre azt mondanánk, hogy ez egy olyan technológia, ami megrengeti a világot. Tulajdonképpen ezt nem tudjuk. Valóban nagyon sok potenciál van a 3D nyomtatásban, de még egy roppant fiatal technológiáról van szó. A ’60-as években nehezen képzelték el, hogy a számítógépeknek szélesebb körű felhasználása is lehet, mint, hogy ipari vállalatok nagy számolásigényű üzleti kalkulációkat végezzenek vele, illetve egyetemeken folyjon velük kutatás. Ma már minden háztartásban van számítógép. Sokszor az a technológia, amit kitalálnak egy problémára, az később egy teljesen más probléma megoldásában lesz sikeres. A mikrohullámokat radartechnológiában alkalmazták, aztán például elhozta a mindennapjainkba a mikro sütőt. Az internetet a katonai támaszpontokat érő célzott támadások kárának csökkentésére találták ki, aztán elhozta nekünk az Angry Birds-öt. Még nem tudjuk, hogy a 3D nyomtatás pontosan mit is fog a tényleges mindennapjainkhoz hozzáadni, de tippjeink már lehetnek.

 Lényeges a szaktudás

Ahhoz, hogy címben feltett kérdést megválaszoljuk, azt kell megértenünk mire alkalmas a technológia és mire nem. A 3D nyomtatás fabatkát sem ér anélkül, hogy lenne mit kinyomtatni. Például habár technikailag minden adott hozzá, hogy megtervezzem a saját kávéscsészém és ki is nyomtassam. Azonban ez nem kisebb kihívás, mintha agyagozni kéne megtanulnom és úgy elkészíteni a bögrét. A tervezéshez szaktudásra van szükség. Jelenleg ez a szaktudás még nem  öt perc alatt megszerezhető. Habár most már elérhetőek a 3D scannerek, amik jelentősen megkönnyítik a kinyomtatható információk generálását. Éljünk egy fényképes hasonlattal:

Itt tartott a fényképezés valamikor a XX. század elején:                      És itt tart most:

A 3D scannelés még az előbbi képhez áll közelebb. Szaktudásra van szükség. Akár két ember is kellhet, ahhoz hogy valami nagyot bescanneljünk és a scannelés eredménye is körülbelül olyan viszonyban áll a valósággal, mint az előbbi kép. Mi garantálja azonban, hogy sokkal gyorsabb lesz a fejlődés? Miért nem kell majd 100 évet várni arra, hogy mindenki akár egymaga könnyen be tudjon scannelni bármit? Az oka, hogy míg az 1900-as években a fényképezőgép egy borzasztóan nagy masina volt, ami az égvilágon semmi másra nem volt jó. Plusz a képfeldolgozás még további eszközöket igényelt. Ezzel szemben a scanner már most is egy kicsi eszköz, továbbá a képfeldolgozáshoz csak egy számítógépre van szükség, ami már amúgy is van minden háztartásban.

Macska megtalálva – Macska beszkennelve – Macska kinyomtatva

Lehet, hogy akár egy-két évtized és minden telefonnal tudunk majd 3D-s lenyomatokat készíteni a minket körülvevő valóságról. Mi az az 5 dolog, ami nagy valószínűséggel a távolabbi jövőben az életünk mindennapos része lehet?

 1. Olyan képek és videók készítése, amik nézegetése az egyénen múlik.

Ha a 3D scannelés eljut az említett szintre elképzelhető az, hogyha elmegyek például egy bárba és készítek egy kis 3D-s felvételt, akkor, ha azt megmutatom az ismerőseimnek, ők be tudják járni a bárt és csak, azt nézik meg, ami érdekli őket. Valahogy úgy, ahogy most a GOOGLE street view-t használjuk.

 1. Nem lesz pótolhatatlan alkatrész

Pistike a karácsonyi vacsorán összetörte a nagymama 6 darabos étkészletének egy tányérját? Semmi baj, már úgyis be van scannelve az összes tárgyunk. Nyomtatunk egyet!

Az még a technológiai fejlődés következő állomása, hogy ez ne csak egy álom legyen. Jelenleg már közel 40 anyagot lehet nyomtatni, de a porcelán nincs közte. (Ha megfelel a nagyinak, akkor aranyból már lehet nyomtatni 🙂 ) Ráadásul a költségtakarékos sokszínes nyomtatás is még a jövő zenéje.

 1. Az üzemi gyártás halála.

Manapság egy könyvet tudunk olvasni egy e-book olvasón is, de ha nagyon szeretnénk, akkor ki tudjuk nyomtatni.  A kávéscsésze az olyan dolog, ami digitális formában még nem ér sokat. Ha viszont mindenkinek van otthon 3D nyomtatója, akkor onnantól kezdve fölösleges létező kávéscsészéket eladni. Elég csak a 3D-s modelljüket megvenni és otthon kinyomtatni. Kattintok egyet és már jön is ki a frissen nyomtatott csésze, a frissen főtt kávé mellé (bár szerencsésebb, ha köré).

 1. A tökéletes testreszabás kora.

A testünk scannelt adatait felhasználva, a jelenlétünk nélkül készülhetnek szabott ruháink. Képzeljük el, hogy csak beviszünk egy adathordozót egy üzletben, ahol kinézünk egy csinos darabot. Kiválasztjuk a megfelelő fazont és a kasszánál egy egyszerű érintéssel megadjuk testünk scannelt adatait és az áruház ipari nyomtatója helyben kinyomtatja a méreteinknek tökéletesen megfelelő ruhadarabot. Azonban nem csak ruhára kell gondolni. Például akár készítenek nekünk ipari nyomtatóval olyan ülést a kocsinkba az autószalonban, ami pontosan a mi alkatunkra, méretünkre van optimalizálva és valójában az is lehet, hogy olcsóbban, mintha Kínában készült volna.

 1. Egy új művészet hajnala

Ami a számítógépes grafika a festésnek, azzá válhat a 3D nyomtatás a szobrászat számára. A vizuális alkotás teljesen új formáit, az érzelemkifejezés és történetmesélés új szintjeit tette lehetővé a számítógépes grafika. Gondoljunk csak a sokszereplős számítógépes kalandjátékokra. Vajon a 3D nyomtatás lesz ilyen hatással minket körülvevő vizuális környezetre? A 3D nyomtatás egy ponton olyan szintet érhet el, hogy többé már nem kell költségtakarékossági szempontból végtelen számú azonos terméket legyártania a cégeknek. Ma a nyomtatók számára is teljesen mindegy, hogy ugyanazt az A4-es oldalt nyomtatjuk ki 250-szer, vagy egy könyvet. Ha a tervezés folyamata kihelyezhető a felhasználókhoz, akkor lehet, hogy a gyermekeink visszatekintve felháborítóan egyhangúnak fogják tartani azt a világot, amiben mi élünk.

Ezzel azonban vissza is kanyarodtunk a kiindulási ponthoz. A 3D nyomtatás egy nagyon hosszú út elején jár. Most még igen nagy kihívás a precíz tervezés és a jó minőségű nyomtatás. Még sok meglepetés és buktató áll ez előtt a világ előtt. Egy debreceni csapat nemrég elhatározta, hogy részese kíván lenni ennek a történetnek. Itt követheted őket, a Debrecen Bár pedig beszámol majd arról, ha sikerül áttörést elérniük!

Köszönjük az ismeretterjesztő cikket Vona Máténak, az AmorFFactory egyik alapítójának!

***

AmorFFactory

Az amorFFactory-nak nem elég egy 2 dimenziós vászon! 2013-ban megálmodtuk, hogy a 3D nyomtatást el kell hozni a mindennapjainkba. Hisszük, hogy a 3D nyomtatás nem csak egy technikai érdekesség, hanem egy olyan technológia, amely legalább olyan hatással lehet az életünkre, mint a papír alapú nyomtatás. Nem feltétlenül lesz minden háztartásban 3D nyomtató, de előbb utóbb olyan dolgok fognak körülvenni minket, amik ilyen technológiával készültek! >>> Kattints IDE, és ismerd meg őket!

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
 1. Már 19 2016

  Ezt láttátok már? 🙂
  http://amosdudley.com/weblog/Ortho

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: