Skip to content

2014-11-04

TEDxNagyerdő 2014: Harmadik felvonás – ÉRTÉKTÉR – „Adj teret magadnak!”

Készítő: debrecenbar

– és másoknak. Kezdő TEDx-esként rá kellett jönnöm, hogy egy ilyen rendezvény sosem csak az előadásokról szól és hazavihető üzeneteket sem csak az előadóktól kaphatunk. Katonáné Kovács Judit és Karancsi Lilla fel- és átvezető gondolatai kontextusba helyeztek, értelmeztek, megvilágították az előzményeket, a személyes érintettséget – lelkesítettek vagy éppen elgondolkodtattak. De ott vannak például a szünetek is, amikor megtudhatod, hogy milyen szín vagy valójában, ámulhatsz közelről a képjegyzeteken, találkozhatsz korábbi előadókkal, vagy éppen kérdezhetsz a mostaniaktól. Ilyen egy valódi értéktér. A harmadik felvonás előadásaiból pedig kiderült, hogy ezekből milyen sokat találunk még Debrecenben és környékén.

Szokolay Örs építész, a városi gondolkodás megújítására vállalkozó városfejlesztő – és (fél)maratonfutó. Félmaraton – városi futóverseny című előadásában arról is beszélt, hogy a városi versenyek mellett a városversenyeknek is komoly hagyománya van. Ehhez kapcsolódnak például azok az élhetőségi listák, amelyeken a tőlünk nem is olyan távoli szomszéd főváros, Bécs szinte mindig előkelő helyen szerepel. Örs szerint ebben nagy szerepe van az ottani városfejlesztési stratégiának, amely hazai viszonylatokban is példaértékű lehet. A változáshoz teljes paradigmaváltásra van szükség – éppen ezt hivatott előmozdítani az INNOCITIES program is, amely a közép-európai városok innovatív networkjeként a kreatív szektorra alapozva dolgozik a város fejlődésén, egy közös, élhető, fenntartható értéktér kialakításán.

Egy kicsit kisebb térben, de nagyon hasonló célkitűzések mentén jött létre a debreceni Harmóniaház is, mely több ponton is illeszkedik ebbe az újszerű városkoncepcióba. Tóth Magdolna korábbi banki munkája és jelenlegi intézményvezetői szerepköre között egy nagyon fontos párhumazot emelt ki: mindkét területen azon dolgozott, hogy lehetőséget, teret adjon olyanoknak, akik az álmaikat akarják megvalósítani. A Harmóniaház előadásaival, tanfolyamaival, programjaival a belső béke és harmónia megtalálásában kíván segíteni.

Hogyan lesz egy nyomdászból szakács, majd franchise-t építő, sikeres vállalkozó? A street food irányzat és életérzés debreceni meghonosítója, Tokaji Tamás Nyitottan-Nyitottam című előadásában pontosan erre a kérdésre adott választ. A szakáccsá, majd séffé válás folyamatában meghatározó elemként emelte ki az önképzést: a mindennapi munka mellett is igyekezett ellesni a szakmai fortélyokat, új irányokat, ízeket, technikákat, s talán nem véletlen, hogy ma már ő maga is foglalkozik mások képzésével a Séf Akadémia élményműhelyében. Tamás előadásából engem az az alapvetés fogott meg igazán, mely szerint az ötleteink megvalósításához, az általunk elképzelt értéktér kialakításához az eltökéltség mellett nagy szükségünk van egy jó csapatra, jó partnerekre is – legyen az a családunk, a munkatársaink, a beszállítóink vagy éppen az a néni a piacon, akitől Debrecen legjobb csicsókáját lehet beszerezni.

„Tudunk-e még játszani?” – tette fel a kérdést a gitárszóval és énekléssel induló rendhagyó performansz elején Szentgyörgyi Rozi előadóművész. A Kuckó Művésztanya lakás- és gyerekszínházként indult, ma már egy egész társulatról beszélhetünk. Az ország határain belül és túl, a legkisebb, legszegényebb területekre is próbálják elvinni a jó kedvet, a nevetést, a vidámságot – a játékot. És hozták ezúttal is, a Vojtinába, a TEDx-re, nekünk. Azért, hogy pár percre tényleg elfelejthessük, hogy „normális emberek vagyunk”, és ehelyett legyünk néhány pillanatra mi magunk is a társulat tagjai: színes állatok, gigantikus biorépák, összekapaszkodó meseszereplők vagy bármi más, amit a történet megkíván. Önfeledten, jókedvvel – mindannyian együtt.

És a megénekelt kérdésre a válasz: igen, tudunk, sőt, szeretünk is játszani – Mi mást is tehettünk volna egy színházban? 🙂

 A beszámolót készítette Bujdosó Ágnes.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: