Skip to content

2014-11-08

Miért lehet veszélyes az energiaital?

Készítő: S.C.

Volt olyan munkatársam, aki ezzel indította a napot. Aztán jött még egy délben, majd még egy délután négy körül. Reggelente látom iskolába igyekvő tinik kezében. Van, aki enélkül nem tud átbulizni egy éjszakát. Tisztán vagy alkohollal keverve. A múlt hét óta pedig külön márkajelzéssel ellátott hűtőpultban a mi büfénkben is megtalálható. Én még soha nem kóstoltam. Őszintén szólva nem mertem.

Ha valaki még nem jött volna rá, az energiaitalokról van szó.

Red Bull, Bullit, Monster, Hell, Action, Burn, csak hogy egy párat említsek.

Banzai!

Talán kevesen tudják, hogy az energiaital ötlete Japánból ered. A Második Világháborúban a japán pilótáknak taurint adtak fáradtság ellen. (Ez az aminosav a mai változatokban is megtalálható. Nagy mennyiségben hasfájást, rosszullétet, függűséget okoz, de érdekes módon az újszülöttek számára esszenciális és az anyatejben is megtalálható.)

A pilóták italát akkor még Lipotavin-D néven ismerték és hamar elterjedt Thaiföldön, ahonnan „feltalálója” Red Bull néven exportálta az európai piacra. Hamar népszerűvé is vált a fiatalok körében, elsősorban a techno zene, a mountain bike és a snowboarding kedvelőinél.

Azóta ez megváltozott. Amellett, hogy számos néven forgalomba kerülnek a serkentő itókák, megjelentek az olcsóbb „másolatok” is. Habár 13 éven aluliaknak nem tanácsolt a fogyasztásuk, ezt szinte senki nem veszi figyelembe. Sem az eladók, a vásárlók pedig még úgy sem.

Legutóbbi felmérések szerint a 11 és 18 év közötti fogyasztók mintegy 70%-a megtapasztalta már az energiaitalok kellemetlen hatásait, mint például a fokozott hiperaktivitást, álmatlanságot, heves szívdobogást, hasmenést, hányást vagy izomgörcsöt.

De nézzük csak, mit is tartalmaznak ezek az italok?

Elsősorban koffeint és cukrot. Ami a cukortartalmat illeti, egy nem light változat esetében ez 250ml-enként akár 5-9 kockacukrot is jelenthet. A koffeinnel annyira nem is lenne baj, mert kis mennyiségben pozitív hatása van a szellelmi és fizikai teljesítményre. A baj akkor kezdődik, ha túl sokat kapunk belőle. Ez okozhat erős fejfájást, szédülést, remegést és megemelkedett, akár 180/min. pulzust is.

Valószínűleg senki vagy csak kevesen innák ezeket az italokat, ha csak cukor és koffein lenne bennük. Éppen ezért szükséges az aromák és színezékek hozzáadása. A színezékek különben esztétikai célt szolgálnak, mert ugye milyen menő kék, zöld vagy rózsaszín “valamit” inni.

Habár szinte minden energiaital tartalmaz B1- vagy C-vitamint, ez inkább azért van, hogy a (potenciális) vevővel elhitessék, hogy valamennyire egészséges dolgot fogyaszt. Van olyan doboz, amin a guarana is fel van tüntetve. Ezt a Dél-Amerikában honos gyógynövényt az őslakos indiánok évszázadok óta fogyasztják. Koffeintartalma a 2,5 – 8 %-ot is elérheti. Ennek köszönhetően javítja a testi és szellemi teljesítőképességet, de nagy adagban való fogyasztása hasmenéshez és veseelégtelenséghez vezethet.

A gyártók természetesen nem térnek ki részletesen arra, hogy milyen kárt tehet szervezetünkben a rendszeresen energiaitalozás.

  • A taurin erős fejfájást, rövid távon túl magas és hosszú távon túl alacsony vérnyomást idézhet elő.
  • A koffein okozhat fejfájást, erős szívdobogást, szívritmuszavart, hasmenést, nyugtalanságot és akár pánikrohamot is.
  • A magas cukortartalom hirtelen megdobja a vér cukorszintjét, de csak rövid időre, ami után az gyorsan leesik.
  • A cukor és a szénsav rongálja a fogzománcot.
  • Egy vizsgálatból kitűnik, hogy már 250ml Red Bull Light elfogyasztása után a vérlemezkék ragacsosak lesznek, ami által megnő a vérrögök képződésének az esélye.
  • Németországban többeket kezeltek szívritmuszavarral, veseelégtelenséggel, epilepsziás rohammal és volt már haláleset is túlzott energiaitalozás miatt.
  • Meglehetősen hamar függőség alakulhat ki, mert egyre többet vagy gyakrabban kell inni, hogy a kívánt hatást kiváltsa.
  • Különösen veszélyes az energiaital – akohol kombináció. Az energiaital élénkítő hatása miatt nem érzékelhető az alkohol tompító hatása, így sokkal több alkoholt iszik valaki, mint “normál” körülmények között. Ilyenkor fenáll a kiszáradás vagy az alkoholmérgezés veszélye.

Hogyan kerülhető el a függőség kialakulása?

Egyszerűen: nem kell energiaitalt venni vagy fogyasztani. Aki pedig végképp nem akar lemondani róla, ne igyon többet napi egynél. Így nem csak pénzt takarít meg, de szervezetét sem terheli fölöslegesen.

Habár nem olyan trendi, de van alternativa. Az ismert és megszokott kávé vagy tea. Ezeknek bizonyítottan vannak jótékony hatásai és közel sem tartalmaznak annyi cukrot és kalóriát, mint egy adag energiaital és nincs bennük semmilyen adalékanyag. Az íz nem lehet gond, mert manapság számos finom, egzotikus variáció létezik mindkét témára.

Tagadhatatlan, hogy az élénkítő italok iránt nagy a kereslet. A Red Bull, Monster és Burn profitja 5 éven keresztül évi 10%-kal nőtt és ezen az sem változtatott, hogy mellettük más márkákat dobtak piacra. Hollandiában például számos szupermarket lánc saját változatát árulja, mindössze 40 euro-centért. Ennyi zsebpénze pedig minden iskolásnak van.

A fenteket olvasva nem kell csodálkoznunk azon, hogy több európai ország is azon dolgozik, hogy valamilyen módon szabályozza vagy csökkentse az energiaitalok fogyasztását. Az optimisták bizakodóak, míg a pesszimisták egy, a dohányzás ellen folytatott szélmalomharcra készülnek.

Valószínűleg, hogy mint sok más esetben, itt is az egyén dönt majd, felmérve választásának következményeit. Iszom vagy nem iszom, ez itt a kérdés.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: