Skip to content

2014-11-18

Vérmosta Föld és Tengernyi Vörös

Készítő: S.C.

…avagy angolul Blood Swept Lands and Seas of Red

2014. november 8, London

– Akkor mit csinálunk ma? – kérdezi a tesóm.

– Szerintem menjünk el megnézni a pipacsokat a Tower-hez. – mondom magabiztosan.

Nem tudom, miért gondoltam, hogy éppen ezen a szombati napon csak engem érdekel majd a látvány. Hogy nagyon tévedtem, az már a metrón kiderült, ahol egy megállóval a Tower előtt a vezető mindenkit megkért arra, hogy legyenek szívesek kiszállni és gyalog tovább menni. Amint felértünk a felszínre, világossá vált, hogy módosítani kell tervünket. Tengerként hömpölygött a sok ember, éppúgy, mint a Tower-t körülvevő árokban a vérvörös pipacsok.

Blood Swept Lands and Seas of Red: Vérmosta Föld és Tengernyi Vörös.

888,246 kézzel gyártott, kerámiából égetett pipacs. Mindegyik egy katonának állít emléket, ekkora volt ugyanis Nagy – Britannia vesztesége az Első Világháború alatt. Paul Cummings (37) kerámikus január óta mintegy 50 önkéntes segítségével készítette derby-i műhelyében a virágokat. Augusztustól pedig mindenki figyelemmel kísérhette, ahogyan a pipacsokat a Tower körül helyezik el. Az utolsó szálat november 11-én, az Emlékezés Napján (Remembrance Day) „ültették el.” 1918-ban ugyanis ezen a napon, pontban 11 órakor  írta alá Németország a szövetséges hatalmak képviselőivel a fegyverszüneti egyezményt, ami véget vetett az Első Világháború-nak.

De hogyan lett a pipacs nemzetközi jelkép?

Ehhez el kell mesélnem McCrae alezredes történetét.

John Alexander McCrae 1872. november 30-án született és a háború alatt az I. Kanadai Gyalogos hadtestnél szolgált az Ypres-nél katonaorvosként. Szemtanúja volt mindannak a fájdalomnak és szenvedésnek, ami katonatársait érintette. Erről anyjának is beszámolt leveleiben:

„Tizenhét napon át egyikünk sem mosakodott vagy cserélt ruhát, még a bakancsunkat sem vettük le. Végig szóltak a fegyverek, záporoztak a golyók és a lövedékek. Egy percre sem volt csend……A háttérben a halottak, sebesültek és megcsonkítottak látványa, bennünk pedig a félelem, hogy mi lesz, ha nem tudjuk tartani vonalainkat……..”

McCrae a harcokban elveszítette legjobb barátját, Alexis Helmes-t. A temetési szertartás alatt, amit ő vezetett, észrevette a pipacsokat, amik a pusztítás ellenére makacsul virágoztak körülöttük. Nem sokkal ezután írta meg In Flanders Fields című versét, amely a háborús költészet klasszikus darabja lett. Sajnos McCrae nem élhette meg mindazt, amit verse elindított. 1918-ban egy tábori kórházban, tüdőgyulladásban halt meg. 45 éves volt.

Költeményét ugyanazon év novemberében olvasta Moina Belle Michael, egyetemi professzor, a Ladies’ Home Journal magazinban. Szavait idézve:

„…olyan volt, mintha az elmúlt hangok újra éledtek volna, mint fájdalmas, kínos sóhajok… megfogadtam, hogy az elesettek emlékére egy pipacsot fogok viselni.”

A professzor nem tétlenkedett, hanem elment a Wanamaker áruházba és az összes pipacsot felvásárolta, majd járókelőknek adta el őket. Ez volt annak a kampánynak a kezdete, ami a virágot később a háborúban elesettek emlékének szimbólumává tette.

Az, hogy a Remembrance Poppy (az emlékezés pipacsa) Nagy – Britanniát is elérte, Madame Ann E. Guerin-nek köszönhető, aki Ausztráliában, Kanadában és Új-Zélandon tett látogatása után érkezett a szigetországba. Ott állapodtak meg Douglas Haig marsallal abban, hogy 1921-től minden év november 11-én pipaccsal tisztelegjenek az elesettek emléke előtt.

Napjainkban a richmondi és az edinburghi gyár évente 34-45 millió pipacsot termel a legkülönbözőbb anyagokból és formákban. A gyártás zökkenőmentességéről elhivatott önkéntesek gondoskodnak és az eladásból származó összeget a veteránok családjainak segítésére fordítják.

S hogy mi lesz a Tower-t körülvevő pipacstenger sorsa?

November 11-e után minden virágot begyűjtenek, majd egyenként becsomagolják és rendelésre kézbesítik őket. A http://poppies.hrp.org.uk/ weboldalon 25 fontért bárki megvásárolhatja az emlékezés pipacsát, mint az Első Világháború áldozatainak immáron örök jelképét.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: