Skip to content

2014-12-02

1

Veszteségből nyereségbe – avagy a Fekete Péntek eredete

Készítő: S.C.

Fekete Péntek akció!

Csak ma!

Ezen a hétvégén szuperajánlatok!

Kedvezmény november 28-tól 30-ig!

Ilyen és hasonló reklámoktól volt hangos nemcsak a tévé, hanem minden reklám által elérhető médiafelület. Értetlenül álltam a felhajtás előtt és azon morfondíroztam, hogy mikor érte el a Black Friday őrület Magyarországot.

Sok a pénz, de kevés az idő elkölteni…

Merthogy Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban már hírhedt nap, azt tudtam. Az idén is több áruházhoz kellett kihívni a rendőrséget, hogy kordában tudják tartani a tömeget. A Scotland Yard megerősítette, hogy senki nem sérült meg és senkit nem kellett letartóztatni. Hamar elszabadulnak ugyanis az indulatok, ha minden vehető-vihető. Ember legyen a talpán, aki ellent tud állni a LED tv, a tabletek és az okostelefonok csábításának.

Már jó ideje foglalkoztatja az áruházláncokat, hogy hogyan lehetne a legtöbb potenciális vevőt becsalogatni és minél hosszabb ideig az üzletben tartani. Londonban például egyre gyakrabban látni, hogy egy – egy áruház szövetséget köt valamelyik étterem- vagy kávézó hálózattal. A járókelőket becsalogatja a frissen pörkölt kávé vagy a frissen sütött kenyér illata, ha meg már bent vannak, akkor a vásárolgatástól kifáradva kulturált körülmények között pihenhetnek meg.

A cégek nem feledkeznek meg azokról sem, akiknek sok a pénzük, ám annál kevesebb idejük van azt elkölteni. Őket e-mailekkel vagy sms-ekkel bombázzák az áruk és szolgáltatások legszélesebb skálájával. Az Amazon weboldalán például 10 percenként jelentek meg ajánlatok, amelyek csak 24 órán át voltak érvényesek és mivel az Amazon minden vásárlója profilját nyilván tartja, személyre szabott listával még könnyebbé tette a válogatást.

De vissza az első mondathoz: mi is pontosan az a Fekete Péntek?

A Black Friday a Hálaadás ( november negyedik csütörtöke ) utáni nap az Egyesült Államokban.

A legtöbben nem dolgoznak ezen a pénteken, kivéve a kereskedelemben, egészségügyben és bankszektorban dolgozókat. Tehát, aki az ünnepek miatt szabad, mit is tehetne mást, mint vásárolgat. New York-ban például a boltok hajnal háromkor nyitnak és már akkor kígyózó embersor vár bebocsátásra. A hatalmas tömeg miatt gyakorlatilag lehetetlen a bevásárlóközpontok közelében parkolni, ezért van, aki egy héttel korábban otthagyja kocsiját, hogy legyen mivel hazafuvaroznia a beszerzett dolgokat. Számomra ez abnormálisnak hangzik és nem tudom, hogy mi lenne az, amiért hajlandó lennék hajnalban beállni a sorba. Dehát nem vagyunk egyformák.

Maga a név 1965-ben született meg Philadelphiában, amikor hatalmas forgalmi dugók bénították a város környékét a Hálaadás ünnepe után. Később, 1981 táján kezdték el a pénzügyi életben használni, arra utalva, hogy a kereskedők ekkor léptek át a piros (veszteséges) zónából a feketébe: vagyis kezdtek el nyereséget termelni. A színek arra vezethetők vissza, hogy régen a könyvelők a veszteség összegét mindig pirossal rögzítették.

Mint sok más szokás, lassan a Fekete Péntek is átszelte az óceánt és Nyugat-Európa után elérte hazánkat is. Hogy ez pozitív vagy negatív? Természetesen, mint minden, ez is nézőpont kérdése.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Venni vagy nem venni? | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: