Skip to content

2014-12-19

4

5 disztópikus alkotás, amit nem hagyhatsz ki!

Készítő: S.C.

Három héttel ezelőtt néztük meg az Éhezők Viadalának harmadik részét az Apollóban. Nem tudom, hogy miért kellett a Mockingjay-t két részre szabdalni, de gondolom, erről mindenkinek meg van a saját elmélete. Arról is, hogy a könyv jobb-e vagy a film…

De milyen kategóriába is lehet Suzan Collins művét besorolni? Lehet, hogy kevesen tudják, hogy létezik olyan, mint a ‘disztópia’ és ehhez kapcsolódva disztópikus regények és filmek. Bevallom, az utópiáról már hallottam, de annak alaposan utána kellett néznem, hogy a fent említett kifejezés pontosan mit is takar.

Mint kiderült, a disztópia egy olyan kitalált társadalomra utal, ahol egyikőnk sem élne szívesen. Az utópia totális ellentéte. A szerző bemutatja, hogy milyen lenne egy olyan világban élni, ahol:

 • nincs személyes szabadság
 • a társadalmat robotok vagy számítógépek irányítják
 • egy totalitárius ‘regime’ van hatalmon
 • az emberek pusztán élelem vagy szervdonorként szolgálnak
 • csak kevés túlélő maradt egy atomháború, járvány vagy természeti katasztrófa után

Habár az ilyen jellegű könyvek és megfilmesített változataik csak az utóbbi években tettek nagyobb népszerűségre szert, középiskolai tanulmányainkból talán meg tudunk említeni egy pár klasszikust. Én angol szakon végeztem és derengett, hogy a kötelező olvasmány listán szerepelt néhány disztópikus mű. Ebből szeretnék egy párat megosztani, nemcsak szerzővel és címmel, hanem trailerekkel is. Ízlésetek szerint lehet olvasni vagy mozizni.

 1. George Orwell: 1984

Orwell egy olyan társadalmat mutat be, amelyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást diktál polgárai között, félelemkeltéssel, hazugságokkal és büntetésekkel. Orwell 1949-ben vetette papírra ‘látomását’ egy negyven évvel későbbi világról. Számos eleme ( Nagy Testvér, Gondolatrendőrség, 101-es szoba ) vált szállóigévé, elsősorban az elnyomással és a diktatúrákkal kapcsolatban.

>>> Youtube videó <<<

2. Ray Bradbury: Fahrenheit 451

A történet egy olyan jövőbeli Amerikában játszódik, ahol betiltották az olvasást, és minden könyvet elégetnek. Bradbury azzal a szándékkal írta 1953-ban, hogy felhívja a figyelmet a tévé negatív hatására és az olvasás, valamint az önálló gondolkodás fontosságára. A Fahrenheit 451-ben lefestett társadalom kártékonynak tartja az irodalmat. Információt csak tévés műsorokból és képregényekből lehet szerezni, amiket előzőleg alaposan cenzúráznak.

>>> Youtube videó <<<

3. Aldous Huxley: Brave New World (Szép Új Világ)

Huxley legmaradandóbb alkotása. Londonban vagyunk, a 26. században, ahol a genetika és a hipnózis hatalmasat fejlődött és ez teljesen megváltoztatja a társadalmat. A kasztrendszer ( Alfa, Béta, Gamma, Delta és Epszilon) gondoskodik arról, hogy az emberek gondtalanul és egészségesen élhessenek. Nincsenek háborúk, járványok, éhínség. Mindenki folyamatosan boldog. Utópisztikusan hangzik? Ellenkezőleg. Mert ezért az álboldogságért meglehetősen nagy árat kell fizetni.

4. Nevil Schute: On the beach ( Az utolsó part )

A regény egy csoport fiatalt mutat be és mesél részletesen tapasztalaikról, amint az északi féltekéről feléjük terjedő halálos sugárzást várják. A történet Melbourn-ben játszódik, Schute ugyanis 1957-ben Ausztráliába emigrált és ott szállta meg az ihlet. Ahogy a ‘vég’ közeleg, minden szereplő sajátos módon szembesül a rá váró, elkerülhetetlen sorssal. A könyv filmváltozata 2000-ben járta be a világot.

>>> Youtube videó <<< 

5. Samuel Butler: Erewhon

Tudomásom szerint ebből a regényből nem készült film, de érdekessége miatt mégis szeretném megemlíteni. A cím anagram az angol ‘nowhere’ -re (sehol). Tulajdonképpen egy utópisztikus szatíra, amelyben a társadalom teljesen kifordult önmagából. Egy olyan világ, ahol a betegséget bűnnek tekintik és büntetik, a bűnözést pedig betegségnek és gyógyítják. Ezt pedig mindenki teljesen normálisnak tartja. Elgondolkodtató, nem?

A médiának köszönhetően azt hiszem, hogy a legismertebb és legnépszerűbb filmeket nem kell külön bemutatnom. Okés, egyiksem éppen hullik-a-hó-száncsengő hangulatú, de talán a karácsonyi romantika és vígjátékok mellett kedvetek szottyan egy kis disztópikus képernyő anyaghoz is. Csak a változatosság kedvéért.

Reklámok
4 hozzászólás Post a comment
 1. TA
  dec 19 2014

  Én a Merle Védett férfiak c. regenyet is ide sorolnam. Azt nem tudom, hogy film van-e belole.

  Válasz
  • dec 21 2014

   Köszi szépen a tippet.
   Az igazat megvallva még nem hallottam róla, de majd utána nézek:-)

   Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Az írás terápiás hatása – Veronica Roth | Debrecen Bár
 2. Orwelli hangulat a Bagoly Klubban | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: