Skip to content

2014-12-22

4 tipp, hogy lazább legyen a karácsonyod!

Készítő: S.C.
laza-karacsony-hoember

Pokornyi Lilla kétségbeesetten kiált fel a képernyőn:

Már csak egy hét van karácsonyig? Nekem még egy csomó mindent el kell intéznem!!!

Hollandiában találkoztam először a Kerstress kifejezéssel, olyan jó tíz évvel ezelőtt.

A magazinok az új karácsonyi trend, menü és ajándék javaslatok, divatos ruhák, öltönyök, parfümök mellett olyan cikkeket is közöltek, mint Hogyan éljük túl a karácsonyt? vagy Legyenek stresszmentesek az ünnepek. Ezen el is csodálkoztam, mert az én emlékeimben nem úgy éltek az itthoni karácsonyok, mint ami miatt stresszelni kellett volna. Apu vette meg és ‘talpalta fel’ a fát, ami mindig szép volt. Lehet, hogy nem szimmetrikus és tömött és szálegyenes, de pont jó. Anyu főzött,  Nagyi sütött, én pedig a fa díszítéséért voltam felelős a tesómmal.  A fa, nem ‘trendi’ arany vagy ezüst vagy kék vagy piros volt, hanem tarkabarka. Minden dísz felkerült rá, ami az évek alatt összegyűlt. Még azok is, amiket valamikor általánosban készítettünk.

A vacsora sem lett hetekkel előre megtervezve. Az került asztalra, amit mindenki szeretett. Egy kicsit odakapott a hús?  Még nem kötött meg a zserbón a csokimáz? Kicsit kirepedt a bejgli? Na, hát nem lehet minden tökéletes és nem is kell, hogy az legyen.

Manapság inkább azt érzem, hogy a decembert hektikusnak élik meg az emberek. Mikulás, karácsony, szilveszter, becsúszik egy-egy szülinap vagy névnap is, karácsonyi vásárok, munkahelyi bulik. Ajándékvásárlás (mit is vegyek? ), csomagolás, nagy bevásárlás…..kinek mi van a listáján. A december olyan szeretem is meg nem is hónap, mert mindent a legapróbb  részletekig meg akarunk tervezni, holott tudjuk, hogy ez nem fog sikerülni.  Túlságosan ráfeszülünk az egészre. Szóval, gondoltam, talán nem árt reálisan és lazán ráhangolódni a közelgő ünnepekre.

1. Legyen olyan, amilyen!

A reklámokban tökéletes a karácsony. Apa és anya nyugodtak és mosolygósak. A gyerekek kedvesek és jól viselkednek. Gyönyörű, mennyezetig érő fa díszeleg a nappaliban, alatta több tucat meglepetés. Mindenki a tökéles ajándékot kapja. S amikor ez elfogyasztott, ízletes vacsora után a család meghitt sétára indul, ahogy kilépnek az ajtón, hullani kezd a hó. Hát, persze.

Barátkozz a gondolattal és fogadd el, hogy a karácsony esetleg nem lesz tökéletes és ez így van rendjén. Kicsit ritkás a fa? Pont megadta magát a fényfűzér? Annyira nem is ízlik a vacsora? Már megint nem azt kaptad, amit igazán szerettél volna?

Fárasztanak a már százszor hallott történetek? Hidd el, nem vagy egyedül.

Kényszeres igyekezet helyett vedd lazán az egészet és sokkal jobban fogod érezni magad.

2. A tartalom a lényeg!

Miért hisszük azt, hogy a karácsony ‘sikere’ a külsőségeken múlik? Nem akarok öregesnek hangzani, de az én időmben a karácsony mintha egyszerűbb lett volna. Kevebb dísz, kevesebb ajándék, kevesebb felhajtás és több tartalom. Mert nem a fa, a képeslapok, az ajándékok vagy menü a lényeg. Az mind csak kellék, körítés. Ami a karácsonyt igazán értékessé teszi, az a társaság:  azok az emberek, akik kedvesek nekünk. A többi, az mind csak dekoráció.

3. Csak mértékkel!

 Van, aki hetekkel az ünnepek előtt diétázni kezd, csak azért, hogy utána ‘büntetlenül’ dézsmálhasson. Aztán jön a szánom-bánom, puffadt has, gyomorrontás, másnaposság.

A hagyományhoz tartozik, hogy az ünnepek alatt többet és másat eszünk – iszunk. Bejgli, halászlé, töltött káposzta, szaloncukor, hol mi a szokás. Lehet élvezni a sok finomságot anélkül, hogy betegre ennénk magunkat. Érdemes odafigyelni,  hogy ne egész nap és egyfolytában falatozzunk, hanem tudjuk, hogy mikor elég az elég.

4. Csak lazán!

Sokakat nyomaszt, hogy azt hiszik, karácsonykor csak jókedvűnek, kedvesnek, udvariasnak és türelmesnek szabad lenni. Ez persze lehetetlen, mert emberből vagyunk. Természetesen fantasztikus, ha minden úgy megy, ahogy azt megálmodtuk, de ha másképp alakulnak a dolgok, attól sem kell kétségbeesni. Lehet, hogy éppen elkap az influenza, csak késve érsz a rokonokhoz, elfogy a csomagoló papír, lerobban a kocsi, a macska lecibálja a karácsonyfát vagy valami más váratlan dolog üti fel a fejét. Ezen lehet idegeskedni vagy egy kis humorérzékkel hozzá állni az adott szituációhoz. Utólag mindig a nem tökéletes élmények a legmulatságosabbak és legkedvesebbek.

Mivel van egy macskám, akinek ez lesz az első karácsonya, elgondolkodtam azon, vajon ő hogy éli majd meg a karácsonyt.  Pontosabban a karácsonyfát. A mellékelt videó bemutatja, hogy körülbelül mire számíthatok.

Boldog Karácsonyi Ünnepeket mindenkinek!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments