Skip to content

2015-01-18

A hobbim lehet a munkám – Interjú Faragó Péterrel

Készítő: debrecenbar
amorffactory_3d_print_debrecen

Az utóbbi időben Debrecenben felpezsdült a vállalkozó kedv, nagy a lelkesedés az üzleti élet iránt, az egyre élénkebb közösségi szféra egy része is e köré csoportosul. Nem tartom magam vállalkozó típusnak, de nagyon érdekesnek találom ezt a fejlődést, így arra gondoltam, érdemes lenne utána járnom, hogyan működik ez a világ.

Tudván, hogy én inkább amolyan humán beállítottságú, álmodozó típus vagyok, az jutott eszembe, némiképp más oldalról közelítek. Keveset mondanak nekem olyan fogalmak, mint az üzleti terv és a marketing stratégia. Inkább arra voltam kíváncsi, hogy hogyan élik meg ezt azok a fiatalok, akik belevágnak. Így arra jutottam, hogy megkérdezek valakit, akinek erről szólnak a mindennapjai. Faragó Péterrel beszélgettem, aki amellett, hogy egyetemista, az amorFFactory egyik alapítója és kreatív vezetője.

farago_peter_3d_nyomtatas

Először arra kérlek, mondj pár szót arról, hogy mivel foglakozol.

FP: Nemrég kezdtem pár barátommal egy vállalkozásba, ahol 3D-ben scannelünk, tervezünk és nyomtatunk.

Miért épp a 3D nyomtatás? Honnan jött az ötlet?

FP: Még az egyetemen találkoztam vele és nagyon tetszik a technológia, nagy lehetőséget látok benne mind nagyipari, mind háztartási szempontból. Sokat fog fejlődni a következő években, évtizedekben.

Mesélnél kicsit a technikáról? Arról, hogy hogyan működik?

FP: A scanner úgy működik, hogy kivetít egy ponthálót és annak a torzulását érzékeli egy szenzor, és az alapján tudja a felületeket kialakítani. A színeket pedig egy rendes kamera vetíti rá. Egy laptoppal van összekapcsolva a scanner, így a számítógép rakja össze a térbeli képet. A nyomtatásnál sokféle típus van. A miénk úgy működik, hogy van egy kis olvasztófej, ami megolvasztja a műanyagot, ami előgyártmányként szálakban van feltekerve, mint a drót. Azt húzza előre egy motor és van egy pár szervó motor, ami térben elhelyezi ezt az olvadékot és az alapján nyomtat szintről szintre.

Miért döntöttél úgy, hogy Debrecenben indítod el a vállalkozást?

FP: Két fő indok volt. Az egyik, hogy itt nincs még másik cég, ami ezzel foglalkozik. A másik pedig a költségcsökkentés volt, mivel debreceni születésű vagyok, itt élnek a szüleim. Most otthon, a garázsunkban van a műhely.

Hogyan állt össze a csapat? Hogyan kezdtél neki a megszervezésének?

FP: Először nem is akartam csapatot. Volt egy pályázat, amin elindultam, végigjártam a tanfolyamot. Végül azonban úgy döntöttem, nem veszek részt a további programban. Aztán kialakult menet közben a csapat. Elmondtam sok ismerősnek az ötletet, és az egyik régi barátomnak, Matyinak megtetszett, és azt mondta: csináljuk! Közben találkoztam Mátéval egy Pár – Beszéd Est alkalmával, ahol beszélgettünk a témáról. Ő is ígéretesnek találta az elképzelést, így ő is beszállt.

Elsősorban ki a célközönség most, illetve a későbbiekben?

FP: Most van egy új ötletünk: „Szobor a világomnak” – ez lesz a márkanév. Itt a célközönség nagyon széles, tulajdonképpen bárki. Például itt tanul egy diák Debrecenben, akinek máshol laknak a szülei, bescanneljük, kinyomtatjuk, ő pedig hazaküldi a szobrot. De lehet ez az esküvői tortadísztől kezdve bármilyen különleges alkalom vagy ajándék. Kimegyünk a helyszínre, bescanneljük, kinyomtatjuk, az utómunkákat is vállaljuk és a házhoz szállítást is. Jelenleg ezzel akarunk némi tőkére is szert tenni, mivel ezt jól eladható ötletnek tartjuk.

Később szeretnénk design-osabb vonalon is haladni: formatervezéssel foglalkozni; konkrét tárgyakat webshopon keresztül értékesíteni; akár egyedi megtervezéssel is gyártani különböző feliratokat, szobrokat és más tárgyakat.

Azt olvastam a blogotokon, hogy az is a célotok, hogy a köztudatba jobban bekerüljön ez a technika, hogy megismertessétek az emberekkel. Ezzel most hogy álltok?

FP: Vannak megkereséseink. Például a BME és a Debrecen HUB is felvette velünk a kapcsolatot ez ügyben. Ezeket az előadásokat szívesen vállaljuk. Sajnos még saját kiselőadások és workshopok szervezésére nem volt időnk, de a későbbiekben azokat is szeretnénk tartani.

Emellett végül is a blog is részben erre van, ugye?

FP: Igen, két fő célja van a blognak. Az egyik, hogy tájékoztatást nyújtsunk a technológiáról. A másik pedig az, hogy megmutassuk, mi hogyan fejlődünk.

Ha jól tudom, voltatok már előadóként különböző debreceni rendezvényeken – a DebTech meetup-on és a Buisness and Beer-en. Hogyan értékeled ezeket az amorFFactory szempontjából?

FP: Értékesnek tartom őket. Ezek voltak az első megnyilvánulásaink, sokat tanultunk belőlük. Láttuk, hogyan reagálnak az emberek magára a technológiára.

És hogy reagáltak?

FP: Pozitívan. Sok érdeklődő volt, akikkel a későbbiekben fel tudjuk venni a kapcsolatot. Látszott, hogy a honlapnak és a blognak is megnőtt a nézettsége ezeket az eseményeket követően.

Mit vársz a jövőtől? Hogyan látod a vállalkozást 3 év múlva, 5 év múlva, 10 év múlva?

FP: Középtávon több gépet beszerezése a cél, hogy tudjuk növelni a termelést. Szeretnénk bővíteni az ügyfélkörünket, jobban megismerni a piacot, várjuk a termékek visszajelzéseit. Az elkövetkezendő 3 évben azt akarjuk elérni, hogy ha valaki azt mondja, hogy amorFFactory, akkor tudják, hogy miről is van szó. 5 év múlva már jobb kategóriájú gépeket, jobb scannereket lehet megtalálni nálunk és esetleg a „Szobor a világom”-at eladni franchise termékként cégeknek vagy kisebb műhelyeknek, illetve külföldi munkákat vállalni. Maga a technológia is a következő 10 évben fog nagyon sokat fejlődni. Tíz év múlva pedig már világszínvonalú termékeket kívánunk előállítani.

Ez nagyon jó tervnek tűnik. Gondolom ennek megfelelően bővülni fog a csapat is. Milyen elvárásaid lennének az új tagokkal szemben? Kiket látnál szívesen a csapatban?

FP: Attól függ, hogy milyen irányba tudunk terjeszkedni, mert annak függvényében tudunk felvenni embereket. Elsősorban rugalmas, kreatív embereket szeretnék, de ez főként annak a függvénye, hogy milyen feladatra fogjuk alkalmazni az illetőt.

Értem. De akkor ez most még távolinak tűnik?

FP: Nem, igazából szeretnénk egy olyan embert, aki az informatikai részéhez ért a legjobban. Szeretnénk pár új dolgot – például micro blogokat a különböző témakörökben -, és ezeknek a gondozására szeretnénk egy embert, aki az informatika és a programozás mellett a design-hoz és a vizuális dolgokhoz is ért.

Mi az, ami leginkább motivál téged?

FP: Leginkább az motivál, hogy amióta az eszemet tudom, rajzolgatok: eleinte autókat, tárgyakat. Mostanában is sokat tervezek. Ezzel kapcsolatban mindig abba a korlátba ütköztem, hogy nem tudom megcsinálni térben, ha egy bonyolultabb formáról van szó, vagy csak nagyon drágán. És ott van most a műhelyünkben egy olyan gép, amivel megrajzolom a számítógépen, amit le akarok gyártani, és néhány beállítással egy minőségi terméket le tudok gyártani. Ez sok minden lehet. Most például vett egy ismerősöm LED lámpát a konyhapulthoz, és nem adtak hozzá rögzítő sínt, így én megterveztem és legyártottam neki. Ha más fajta citromfacsarót akarunk, gyertyát, tortatartót, lámpát… Mindent le tud magának gyártani az ember. Ez egy akkora lehetőség, hogy egyszerűen meg lehet szabadulni a konfekció termékek millióitól. Mindenkinek lehet mindene egyedi.

Ez szerintem nagyon érdekes és úgy tűnik, kitárul előttünk rengeteg lehetőség. Ehhez kapcsolódóan jutott eszembe, hogy te milyen módszerekkel fejleszted önmagad, a saját képességeidet a vállalkozói gondolkodásban, illetve a tervezésben?

FP: Kezdem a vállalkozóival. Könyveket olvasok, amikből néhány dolgot kipróbálok. Meglátom, hogy működik-e vagy sem. Eljárok a már említett üzleti eseményekre, tanulok, jegyzetelek, és ami a legfontosabb: csinálom. Ha csinálok valamit, annak látom mi az eredménye. Ha jó, akkor folytatom, ha nem jó, akkor pedig változtatok.

A tervezést pedig úgy, hogy azokhoz a programokhoz, amelyeket használni akarok, keresek oktató videókat. Ezekhez kapcsolódóan vannak ingyenes internetes workshopok, amelyekre regisztrálni kell. Ezeken keresztül. Vagy találok épp egy tárgyat, és azt megtervezem.

Szerinted mitől lesz valaki jó vállalkozó?

FP: Ez nehéz kérdés, mert még én sem tartom magam annak. Szerintem az, aki képes áldozatokat hozni bizonyos döntéseknél. Tud döntést hozni, ha pedig rossz döntést hozott, akkor arra időben rá tud jönni és változtatni. Tiszta fejjel tud gondolkozni a legszélsőségesebb szituációkban, és főleg akkor.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik úgy gondolják, hogy már megvan a nagy ötlet, de még nem vágtak bele?

FP: Ha várnak valamire, az nem jó. Mert egyszerűbb, ha elkezdjük. Például, ha valaki egyedi szappantartót akar árulni, de nem tudja, hogy miből legyen, akkor először faragja ki mondjuk szappanból. Tehát csináljon egy prototípust abból, amit szeretne, és azt próbálja ki. Az ötletet mondja el minél több embernek, mert a közösségben nagy erő van. Ha valamilyen problémával szembesül, elmondja 10 embernek, és ebből már egy tud egy pici segítséget nyújtani, az számára már nagyon nagy segítség lesz. Olyan embereket kell keresni, akik kompetensek lehetnek. Rájuk kell írni udvariasan, bátran, és ha nem válaszolnak, abból nincs semmi, ha pedig igen, az a fejlődést segíti. Tehát az a lényeg, hogy csinálni kell.

Számomra nagyon érdekes volt ez a délután, rengeteg új információt tudtam meg, és kicsit úgy éreztem, hogy beavatnak a kulisszatitkokba. Nyilván ez is volt az alapvető célkitűzésem, de csak reméltem, hogy ilyen jól fog sikerülni. Ennek ellenére, amikor hazaértem, még legalább 10 újabb kérdés jutott eszembe, amit feltehettem volna. Ha ti is így érzitek, akkor sem kell csüggedni. Követhetitek ugyanis az amorFFactory blogját (https://amorffactory.wordpress.com/), vagy írhattok nekik e-mailt (hello@amorffactory.com), illetve a honlapon is további érdekes információkra tehettek szert (http://www.amorffactory.com/).

Az interjút készítette: Éca

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: