Skip to content

2015-01-25

Számítógép nélkül nincs élet a Földön?

Készítő: Éca

Tizennégy napja elvitték a laptopomat szervizbe. Első látásra nem tűnhet nagy dolognak, hiszen nem sok idő ez, és miért ne bírná ki az ember néhány hétig számítógép nélkül? Néhány hétig? Néhány óráig sem bírjuk ki.

 Elválaszthatatlan kapcsolat?

Rájöttem, hogy az életem csaknem minden mozzanata kapcsolódik valamilyen szinten a számítógéphez és az internethez. Először is, a családomon kívül mindenkivel ezek segítségével kommunikálok: barátok, kollégák, nincs kivétel. Így aztán felettébb furcsa volt ülni a szobámban és látni, hogy most nem bámulhatom állandóan a képernyőt, és nézhetem, hogy épp ki írt üzenetet.

Aztán jött több, apró dolog. Szöveget akartam írni a debrecenbár-ra. Hoppá! Na jó, akkor kézzel, gondoltam majd begépelem amikor valahol számítógéphez jutok. Az idejét se tudom, mikor írtam utoljára kézzel hosszabb szöveget. Talán gimiben, amikor azt a rengeteg fogalmazást kaptuk házinak. Most ez is megvolt.

Jó, gondoltam, akkor angolozok, ahhoz nem kell gép. Aztán az első ismeretlen szónál ráeszméltem, hogy most nem tudom gyorsan bepötyögni a sztaki szótárba, amit szeretnék, így elővettem a talán szintén középiskola óta nem használt hatalmas könyv formában létező szótáraimat. Ugyanez következett később a szinonima szótárral és az idegen szavak szótárával is.

Takarítás közben nem tudtam a youtube listáimat hallgatni. Amikor pedig bevásárolni indultam, nem tudtam megnézni a menetrendet a DKV honlapján. Aztán a nap végén, amikor kész voltam a dolgaimmal, imádott sorozataimat sem tudtam éjszakába nyúlóan nézni. Így éjszakába nyúlóan olvastam inkább.

Döbbenetes, hogy mennyire hétköznapi dolgok ezek, és mindegyikéhez szükségem van a számítógépre. Legalábbis úgy kényelmesebb.

3

Nélkülözhetetlen?

Eltűnődtem. A mai világban már nem lehet kibírni a számítógép és az internet hiányát? Nos, kit akarunk áltatni? Azt hiszem, a kissé kiábrándító válasz az, hogy nem. Csaknem minden háztartásban van legalább egy számítógép. A fiatalok már létezni se tudnak laptop, okostelefon vagy tablet nélkül.

Nem hiszem, hogy ez csak a mi hibánk lenne, hiszen rohamosan fejlődik körülöttünk minden. Azt sem állítom, hogy nem kellene haladnunk a korral, hiszen a legtöbb eszköz azt szolgálja, hogy minél könnyebben tudjuk kezelni a mindennapi teendőinket. Időt és pénzt spórolunk ezek használatával.

Kérdés azonban, hogy mi ennek az ára? Ha mindent a számítógép segítségével intézünk el, akkor egy hétig ki se lépünk a lakásból? Nem ér minket a friss levegő és nem látunk húsvér embereket? Elveszítjük a személyes kontaktust a barátainkkal, mert már csak chat-en beszélünk velük? Ez a másik véglet.

Találd meg az egyensúlyt!

Azt hiszem, arra kell törekednünk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt.

El kell ismernünk, szükségünk van ezekre a technikai eszközökre, és használjuk is őket minden nap, órákon át. Ügyeket intézünk, dolgozunk, termékeket rendelünk, beszélgetünk, szórakozunk, játszunk. Mindez az életünk része, és a jövőben talán még több dologra fogjuk használni őket.

Emellett azonban oda kell figyelnünk, hogy ne váljunk a számítógép rabjává, ne „kockuljunk” állandóan. Legyen a napunknak olyan része, amikor nem vagyunk elérhetőek online, sőt talán még be sincs kapcsolva a gép. Amikor elmegyünk sétálni, futni, úszni, biciklizni, vagy olvasunk egy könyvet, moziba megyünk vagy színházba, lógunk a haverokkal, vásárolunk (igazi, próbafülkés boltokban, ahol kedélyesen elcsevegünk az eladóval). Ezek a pillanatok sokkal értékesebbek lesznek, teljesebbnek érezzük tőlük a napjainkat. Ezekre emlékezni fogunk.

zen_kovek

Ezt a harmóniát igyekszem én is megtalálni miközben továbbra is várom, hogy megérkezzen a laptopom a szervizből. 🙂

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: