Skip to content

2015-01-29

Gyerekgyár – csak felnőtteknek!

Készítő: debrecenbar

Könyvünk témája nem kevesebb, mint a „világrajövetel” – mi is hamar rájövünk az olvasás végén. Talán fiatalként mi is ettől rettegünk: a csupa kéz és láb „csomag” láttán elillan a rutin. A szerző okos húzással von párhuzamot az üzleti élet és a kisgyerekes lét, mint sikerágazat között. Lebilincselő sztorik tanítanak minket a sorok mögött olvasni. Megtapasztaljuk a felnőtt lét „tolófájásait” és hogy miért őszülő fejjel kell bizalmat élvezni? Magunkat ne hibáztassuk, mindnek oka volt eddig: „Nem értünk rá tanulni, mert folyton tanítottak” – idézhetnénk Karinthyt.

Van úgy, hogy ciki a divatot követni – jól vasalt bankfiúk tűnnek el, plázacicák a csőd szélén. Ma akár a rossz viccben, a helyzet ennél is borúsabb: csak azért lettünk menedzserek, mert másban voltunk jók – és ez, sajnos, sokaknak feltűnt. Igaz, néha szóba kerül a szakképzettség, de csakis a bakancslista végén. Néha mind kétségbe vonjuk, gyerekjáték-e a hitelesség és vajon hova tűnt közben az önbecsülés?

ian durstonAz érett felnőtt a szervezők rutinjával vált témát, ha hibázik és nehezen mondja meg, ha nem ért valamit. Nehezen kérdez, a kimondott szóhoz pedig ragaszkodik. Pedig a jövő olyan lesz, mint amilyen a ma iskolája. Utóbbit lehet szidni és becsülni is. Mára divat lett a gyereknevelést és az ember-idomárságot hasonló közhellyel illetni. A probléma persze ott kezdődik, ha a kis „anyaszomorítók” nem azt csinálják, amit mi szeretnénk. Ilyenkor jön jól a feltétlen szeretet, a széttárt karok és a készséges fül: mindezt megtanulni a munkahelyen éppolyan riasztó, mint otthon megélni. Nem vitás, hogy a szerző sem látja másképp: ahhoz, hogy megértsd szüleidet, nevelj saját gyereket legalább két évtizedig! A rossz hír az, hogy szinte mindenhez végsőkig elszántnak és magabiztosnak is kell egyszerre lenni. Meglehet, idővel egyre kevesebb a lehetőség, hogy ne mi hátráljunk meg a makacs gyerekkor végén.

Pedig a laissez-faire metódust egész jól bejáratták a lestrapált szülők. Belefér minden – csalogatás, hízelkedés és igen, a kézi vezérlés. Többségünk mégis ugyanazt a hibát követné el, ha elölről kezdhetné. – Eleinte, a kis jövevényről mindnek határozott terve van: egy éves korára jár, beszél, szilárd ételt eszik. Öt évesen Shakespeare-t olvas, ír, úszik, mint a hal – írja könyvében Ian Durston a szülők reményét. Pedig úgy tartják, a korán okosodó gyermek ritkán szokott jól megélni: a tapasztalat nehéz tanár, a teszt csak a „lecke” után jön kései utódként. A szerző – három gyerek apjaként – kézen fog minket és elvezet az önösség ösvényén. Megtanuljuk, hogy a felnőttek világa nagyra nőtt hároméveseké és azt is, hogy a konfliktus igazi ajándék. A sikerkönyv azt is belátja, a munkahely túlnőtte célját a férfilét macsó terepén, megdicsérni, uram bocsá’ megköszönni valamit ma már nem kínos gyengeség. A stratégia –és bizalomépítés, a csapatok mind próbát tesznek az önismeret pillérén, az érzelmi érettség és a kritikus gondolkodás játékkal tárja fel a látható végcélt.

Az utószóban Ian Durston nem győzi hangsúlyozni: a tanulás soha nem érhet véget, ha már kinőttük a vezetőnk gyengeségét. Újra meg újra elő kell az iskolatáskát venni, be kell iratkozni tanfolyamra, folyóiratokhoz kell fordulni. A könyv három kiskorú sztárján túl megismerjük a tervezés szabályait, a vicc fontosságát és az élet lényegét, hiszen „többet megtudhatsz másról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt” – idézi Platónt, a filoszok nagymesterét.

Ian Durston: Amit a gyermekeimtől tanultam a menedzsmentről, Budapest, HVG Kiadó

A cikket írta Töviskes-Kele Csilla

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: