Skip to content

2015-03-03

Tükröm-tükröm… avagy értekezés a selfiezésről

Készítő: S.C.

Jean M. Twenge és W. Keith Campbell már 2010-ben felhívta a figyelmet arra, hogy egy énközpontú társadalomban élünk. Mindezt The Narcissism Epidemic című könyvükben fejtették ki bővebben. Szerintük ez a járványos méreteket öltött önimádat az, ami miatt a 21. század embere magányos és elveszett.

Talán nem véletlen, hogy az elmúlt évek egyik legnépszerűbb találmánya a selfie stick. Nálunk a boltokban selfie bot néven kapható és habár ez itt nem a reklám helye, egy 1,6 méter hosszú eszközt 19.900 forintért vehetünk meg. Ha valaki nem tudná, mi az a selfie stick:

“a device used to take selfie photographs by positioning a smartphone or a camera beyond the normal range of the arm. It is also called the Narcisstick or the Wand of Narcissus.” – “egy olyan eszköz, amivel selfie fotókat tud az okostelefon vagy a kamera készíteni messzebbről, mint ahogy azt a kezed engedné. Nárcipálcának, vagy a Nárcizmus Vesszejének is hívják”

A hiúság legyezése

Amióta elterjedtek az egyre trükkösebb kamerákkal felszerelt okostelefonok, emberek milliói lettek fotográfus-riporterek. És csodák csodája, valami miatt a legtöbben magukban találták meg az ihlet kimeríthetetlen forrását. A közösségi oldalakon tombol a selfie-láz: itt-ott, reggel-este, estélyiben-bikiniben-pizsamában. A morbidabbak temetéseken, balesetek és katasztrófák alkalmával készülnek.

Ártatlan magamutogatásról, az önszórakoztatás egy formájáról vagy valamilyen rendellenes magatartásról van szó? Vagy a kommunikáció, a kapcsolat keresés egy új módja ez? Ha egy kisunoka mosolygós önarcképet küld magáról messzelakó nagyijának, ugye az egy aranyos gesztus. Ha két, matekórán unatkozó tini fura-pofa-selfieket készít, az is érthető. Ám nem egy selfie az arrogancia vagy önértékelési probléma terméke. Logikus, hogy narcisztikus személyek publikálják a legtöbb selfiet. Figyelmet kapnak és ez jó érzéssel tölti el őket: elhiszik, hogy menők, legyezgeti hiúságukat, hogy több csatornán is visszaköszönnek önmaguknak. Elég egy pillantást vetnünk a Facebook-ra vagy a Twitter-re vagy az Instagramra.

Tükröm-tükröm…

A selfiek igazi veszélye az önértékelési problémákra hajlamos személyeket érinti. Régen pszichológusok kísérletképpen tükröket és kamerákat szereltek fel „laboratóriumokban”, hogy kiderítsék, milyen hatása van ennek a folyamatos konfrontációnak az egyénre. Elsőként azt konstatálták, hogy zavarba jövünk. Ezt követi az összehasonlítgatás: összevetjük magunkat az ideálisnak elfogadottal. Kétségeink támadnak: Jó vagyok így? Az esetek többségében a válaszunk: nem.

A következményeket nem lenne szabad elbagatellizálni. A nők például sokszor arra megállapításra jutnak, hogy testük szégyellnivaló, mert nem elég csinos, bőrük nem elég sima, hajuk nem elég dús. Innen már csak egy lépés a diéták vagy kozmetikai beavatkozások útvesztője. Elfelejtjük, hogy a legtöbb selfie közel sem a valóságot tükrözi. Ott van mondjuk Kim Kardashian, aki egy igazi selfie professional és megesik, hogy egy nap 300 képet is készít magáról, hogy végül kiválassza azt az egyet, ami publikációra kerül. Persze a profi sminkről, megvilágításról és szűrőkről senki nem szól egy szót sem.

… mit tegyek?

Mi meg nem értjük, hogy amatőr pózolásunk eredménye miért marad el a kívánatostól. Digitális önmagunkat centiről-centire átvizsgáljuk: arcunk nem szimmetrikus, bőrünk kicsit foltos, szemünk alatt karika, itt egy ránc, ott egy pattanás, „kövérségünkről” pedig jobb nem is beszélni.

Most mi legyen? Utáljuk magunkat. Változnunk kell. Vagy nekünk is minimum 300 selfiet kell készíteni, mire egy átmegy a rostán. Igazán nincs más dolgunk, minthogy egyre aggodalmasabban és romokban heverve magunkat és másokat vizslassunk?

Rá kellene ébrednünk, hogy az embereket közel sem érdekli annyira, hogy hogy nézünk ki, mint ahogy azt hajlamosak vagyunk hinni. Mert az igazság az, hogy mindenki magával van elfoglalva. És még valami: a világ egy érdekes hely. Szerencsére a selfie(n)ken kívül akad szórakoztatóbb és érdekesebb látnivaló.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: