Skip to content

2015-03-12

Az írás terápiás hatása – Veronica Roth

Készítő: S.C.

Az írásnak köztudottan és elfogadottan terápiás hatása van. Nem mindenki tud vagy akar ugyanis arról beszélni, ami foglalkoztatja. Sokan még önmaguk előtt sem mondanák ki hangosan gondolataikat, érzéseiket, nemhogy másnak. Mindenkinek – mármint aki ír – van bevált “terápiás” módszere. Van, aki lefirkantja egy cetlire, ami dühíti, lehangolja, nem hagyja nyugodni, majd a papírocskát darabokra tépi és kidobja a szemetesbe. Egyfajta ártalmatlan agresszió. Van, aki minden este hűségesen ír Kedves Naplóm! – nak. Mások levelet intéznek múltbeli, jelenlegi és jövőbeli önmagukhoz. Lehet költeményeket komponálni, blogolni és képregényt rajzolni. S nem utolsó sorban könyvet írni.

Buksi diskurálás+leírás=terápia

Éppen ezért nem meglepő, hogy több író is – tudatosan vagy öntudatlanul – terápiás jelleggel gépelgeti egyik sikerkönyvét a másik után. Ki ne tudná, hogy Stephen King horrorisztikus történetei alapjául saját rémálmai szolgálnak, így okozva olvasók millióinak álmatlan éjszakákat. Jodi Picoult pedig amint egy olyan témára bukkan, ami igazán elgondolkodtatja, csak úgy tudja fejében a hangokat elcsendesíteni, ha egy történetben szerepet ad nekik. Elég sokat diskurálhatnak a buksijában, mert kilenchavonta megszül egy regényt. Azt azonban csak nem régen tudtam meg, hogy Veronica Roth, a Beavatott trilógia ( Divergent trilogy ) fiatal írónője sem poénból alkotta meg disztópikus világát.

Disztópikus világ?

Igen. Chicago. Valamikor a jövőben. Egy olyan társadalom, ahol a polgárok beleszületnek az öt csoport ( Önfeláldozók, Barátságosak, Őszinték, Bátrak, Műveltek ) egyikébe. A tizenhatodik életévüket betöltött fiatalokat minden évben egy alkalmassági tesztnek vetik alá, ami során kiderül, hogy melyik csoportba illenek legjobban. De ezen lehet változtatni. Eldönthetik, hogy maradnak-e vagy egy másik csoporthoz csatlakoznak. Beatrice “Tris” Prior, a történet egyik főszereplője is arra az elhatározásra jut, hogy nem érzi magát született önfeláldozónak és inkább a Bátrakhoz szeretne tartozni. Nem, nem akarom elmesélni a könyvet…akit behatóbban érdekel a téma, annak ajánlom a magyar rajongói oldalt.

***

Könyvajánlóinkat itt olvashatod!

Veronica Roth: A beavatott

Veronica Roth: A lázadó

***

Ám térjünk vissza a szerzőhöz. Veronica Roth másodéves egyetemista volt, amikor egy téli szünet alatt ihletett kapott és megírta a Beavatottat. Egy évvel később ezt követte a Lázadó (Insurgent), majd a Hűséges (Allegiant). A Summit Entertainment lecsapott a sikeres sorozatra és 2014. március 21-én a Tris rajongók a filmvásznon élhették újra az olvasottakat.

Mit szól mindehhez Veronica?

Saját bevallása szerint könyveiben saját harcait vívja meg krónikus aggodalmával és sokszor bénító, irreális félelmeivel. Ezek a kellemetlen vendégek kiskora óta részesei életének és csak fiatal felnőttként jutott el odáig, hogy hősnője, Beatrice személyére projektálja ideális énjét: a lányt, aki mer, a lányt, aki bátor.

 “ Csodálom Tris-t, mert soha nem riad vissza a tettektől, ha valamiről úgy érzi, hogy az a helyes. Nem, itt nem a z óriáskerék megmászására vagy a vonatokra való ugrálásra gondolok. Az emberek hajlamosak összetéveszteni a félelemet az aggodalommal, holott szerintem a kettő nem ugyanaz. Minden ember fél és a félelem valamilyen szinten egészséges és természetes része életünknek. Az aggodalom az más. Fölösleges, káros és korlátol. Számomra a folyamatos aggodalmaskodás nem más, mint egy saját magam által kreált börtön, ami fogva tart és megakadályoz abban, hogy teljes életet éljek. “

Roth nem szégyelli bevallani, hogy manapság is rendszeresen terápiára jár.

“ Sajnos gyakran azt tapasztalom, hogy a krónikus aggodalmaskodást és a sokszor hozzátársuló pánikot még mindig tabuként kezelik. Mintha valaki eleve gyengébb vagy kevésbé értékes lenne, csak azért mert érzelmi vagy mentális problémája van. Holott a megfelelő módszerrel és segítséggel valóban megszabadulhatunk fölösleges, önmagunk állította korlátainktól.”

Bevallom, olvastam a trilógiát. Láttam a Beavatottat is és már csak egy kicsit kell várni a következő moziélményre, mert a jövő héttől Debrecenben is vetítik a Lázadót.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: