Skip to content

2015-03-13

Miért éri meg DEX Műhely tagnak lenni? – interjú

Készítő: debrecenbar
dex_muhely

A DEX Műhely 2002-ben a helyi közgazdász értelmiség megteremtésének és az egyetemi képzés kiegészítésének céljával alakult. Mára patinás egyetemi hallgatói közösséggé szerveződött, alumni tagjai multinacionális vállaltoknál, állami szerveknél dolgoznak vezető beosztásban, azok a hallgatói pedig, akik jelenleg is az egyetem padjait koptatják, sorra érik el a jobbnál jobb eredményeket a különböző versenyeken, konferenciákon. Állandó rovatuk van az egyetemi lapban, saját blogot visznek, és itt, a Debrecenbáron is rendszeresen publikálnak jobbnál-jobb témában. Most épp felvételi időszakot tartanak, interjúmban arra voltam kíváncsi, milyen tagokat keresnek, és hogyan látják a szervezet előtt álló kihívásokat. Kérdéseimre Nagy Zoltán Dávid, az egyesület elnöke válaszolt.

DEX-esnek lenni fogalom a debreceni közgázosok körében, de hogyan tudnád pontosan definiálni, mit jelent?

Mivel mi, DEXesek is sokfélék vagyunk, inkább csak arra vállalkozom, hogy összefoglaljam, számomra mit jelent a DEX. DEXesnek lenni mindenekelőtt kiváltság, hiszen a Gazdaságtudományi Kar mintegy 4500 hallgatójából egyike vagyok azon nem egészen 30 diáknak, aki a Műhely tagjának vallhatja magát. A DEX hatalmas lehetőség, egy olyan pezsgő szellemi közeg, ahol nemcsak szakmailag és tudományos szinten, hanem emberileg is kiteljesedhetek. A Műhely ugyanis egy közösség, amely megbecsüli és megtartja tagjait, átsegíti őket az esetleges nehezebb periódusokon, hozzásegíti a sikerélményekhez és értékes tapasztalatokhoz. A DEX ugyanakkor felelősséggel is jár, hiszen azon túlmenően, hogy hűeknek kell maradnunk a szervezet immáron több, mint egy évtizedes hagyományaihoz, a jelen hallgatói elvárásainak is meg kell tudnunk felelni. A DEX áldozatvállalást is jelent, hiszen extra időt és energiát igényel – azonban ezt az áldozatvállalást befektetésként is értelmezhető önmagunkba és a jövőbe. Nagyon igaznak érzem a DEX-ben keringő örökbecsű mondást, miszerint minél többet fektetsz bele a szervezeti munkába, annál többet kapsz vissza. Ezeken túlmenően a tagság természetesen státuszt is jelent. Az egyetemi mindennapokban, de az Alumni közösségekben megfordulva is érezhető az a presztízs, amit egy ilyen exkluzív közösséghez való tartozás jelent.

Ha jól tudom, épp zajlik a tavaszi jelentkezési időszakotok. Milyen egy ideális DEX-tag, kiket kerestek?

Az ideális tag nyitott, érdeklődő és intelligens. Elkötelezett a gazdaságtudományok iránt, szívesen kutatna és vállalna kihívásokat ezeken a területeken. Tervei közt szerepel a TDK dolgozat elkészítése, tudományos dolgozatok publikációja, a konferenciákon és szakmai versenyeken való részvétel. Örömmel vesz részt tudományos vitákban és rendezvények szervezésében. Kreatív a tervezésben és hatékony a végrehajtásban. Hallgatótársai és oktatói épülésére valamint az egyetem nyújtotta lehetőségek gazdagítására egyaránt elkötelezett. Csapatjátékos, de képes az önálló munkára és problémamegoldásra. Szociálisan érzékeny, fogékony a társadalmi problémák iránt, felelős értelmiségiként aktív szerepet kíván játszani azok enyhítésében és megoldásában. Társasági lény, aki az egyetemi kereteken túl is szívesen menne tanulmányutakra, kirándulásokra, vagy éppen színházba, moziba, sportolni, vagy szórakozni hallgatótársaival. Aki a fentebb felsorolt jellemzők nagy részében magára ismer, az biztosan jól fogja érezni magát a DEX-ben.

A gazdaságtudományok képzésének debreceni átalakulása titeket is érintett, volt költözés, új kar, új tanárok, más szervezeti forma. Hogyan szuperál ebben az új közegben a DEX, összességében jól jöttetek ki a változásokból?

Valóban, a karok összeolvadása új kihívások elé állította szervezetünket. Természetesen hálásan és jó érzésekkel gondolunk vissza korábbi alma materünkre, a KTK-ra, azonban Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara az ország legnagyobb gazdasági képzést nyújtó karaként számos új lehetőséget nyitott meg előttünk. Az új struktúrához alkalmazkodva a DEX a korábbi szűkebb értelemben vett közgazdaságtudományra kiterjedő működési területét fokozatosan terjesztette ki, illetve terjeszti ki a GTK valamennyi szakjának tudományterületeire. Ezen törekvésünk sikerét a Műhelyünkbe ősszel felvett tagjaink is bizonyítják, akik közül jónéhányan a korábbi GVK szakjairól jelentkeztek hozzánk, és azóta is szervezetünk tevékeny és megbecsült tagjai. A DEX elkötelezett a GTK hallgatóságának tevékeny és inspiráló közösségé formálása iránt. Hiszünk abban, hogy munkánkkal, programjainkkal és szervezeti kultúránkkal hozzájárulunk a GTK életének gazdagításához. Úgy tapasztaljuk, hogy ezen meggyőződésünket a Kar vezetése és tanárai is magukénak vallják, ugyanis nagylelkűen támogatják tevékenységüket.

Mik a jövőbeli terveitek, hol találkozhatunk a közeljövőben a DEX-es logóval?

Továbbra is a megkezdett munkát kívánjuk folytatni. Szeretnénk minél jobban megismertetni magunkat és tevékenységünket az új kar hallgatóival és oktatóival. A tavaszi félévben már szerveztünk egy rendhagyó matematika órát az easyMaths közreműködésével. Tematikus nyílt előadásaink ebben a félévben a startupokhoz fognak kapcsolódni. Szakmai tevékenységünket április végén, egy kutatási fórum keretében kívánjuk bemutatni az érdeklődőknek. A GTK elsős hallgatói számára pedig házi dolgozat író versenyt rendezünk értékes nyereményekkel. Büszkék vagyunk arra, hogy a GTK vezetése és a kari HÖK felkarolta a DEX tagjainak szakkollégium alakításáról szóló kezdeményezését. Reményeink szerint hamarosan megalakulhat a GTK szakkollégiuma, amelynek magját szervezetünk tagjai alkothatják. Várakozással és izgalommal tekintünk a jövőbe, mert hiszünk abban, hogy jó úton járunk mind egyéni, mind szervezeti céljaink megvalósítása felé.

A cikket készítette Kele János, DEX Műhely Egyesület

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: