Skip to content

2015-03-20

1

Okostelefon függő vagyok? – 1. rész

Készítő: S.C.

Bevallom, feltettem magamnak egy párszor a kérdést: okostelefon-függő lennék? Elvégre is mindig ott van a zsebemben. Minden nap megnézem, hogy mi újság Instagram-on. Ha valami megragadja a figyelmemet, lefotózom és kipróbálom a PictArt különböző szűrőit és matricáit. Viber-en keresztül értekezek Merel-lel és a tesómmal és a több, mint ezer kilométeres távolság már nem is tűnik olyan áthidalhatatlannak. Séta vagy tanulás közben hangoskönyveket hallgatok az Audible könyvtáramból és igen, rendszeresen az iTunes-on tárolt Agykontroll esti lazító szövegére alszom el. Ez vajon normális vagy lehetne egy kicsit kevesebbet smartphone-oznom? Talán nem véletlen, hogy a héten akadt a kezembe – hagyományos papírformában – egy újságcikk, amiben három szakember mond véleményt arról, hogy vajon létezik-e olyan, hogy okostelefon-függőség. Az elkövetkezendő három cikkemben az ő meglátásaikat szeretném veletek megosztani. Arjen van Veelen, újságíró és modernmédia-kutató

 “Amerikában lakom és nem régen egy csodálatos, erdős vidéken autóztam keresztül Mississippi államban. Nem volt internet elérhetőség, így az élményt nem tudtam megosztani Facebook-on. Kicsit sajnáltam, de nem volt mit tenni. Manapság odáig ‘fajultak’ a dolgok, hogy sokan csak azért mennek el valahová vagy csinálnak valamit, hogy később felrakhassák a Facebook-ra.”

Aggódnunk kellene emiatt? Szerintem nem. Úgy gondolom, hogy a modernmédia-függőség talán az egyik olyan függőség, ami nem feltétlenül egészségtelen. Az egyetlen veszélye az lehet, hogy túl sok (fölösleges) információt kapunk. Amikor az utakon megjelentek az első autók, az emberek sápítoztak, hogy ‘jaj, ez túl gyors!’ meg ‘ó, ez veszélyes!’ Persze, igazuk volt. Ezért lett később kitalálva a fék, a biztonsági öv és a légzsák. Valami hasonló a helyzet most a közösségi médiával is. Eljött a légzsák ideje. A magyarázat természetesen egyszerű. Okostelefonunk eszköz arra, hogy összeköttetésben legyünk a világgal. Azonnali megerősítést kapunk arról, hogy számítunk, hogy fontosak vagyunk. Ezek a visszajelzések kisebb jutalmazások és ugyan ki tudna ennek ellenálni? Még akkor is, hacsak egy ‘like’ vagy egy xxx? Egy ideje rászokattam magam arra, hogy nem viszem magammal telefonomat a hálószobába. Sőt, egy applikációt is letöltöttem, ami meghatározott időre blokkolja az internetet. Sokat mondóan Freedom a neve és viccesen a következő kérdést teszi fel: How many minutes of Freedom would you like?

Mindenki maga döntheti el, hogy hány percet vagy órát akar a világhálón kívül tölteni. Nekem bevált, mert az akaraterőm bizony cserben hagyott egy párszor és azon kaptam magam, hogy mindennel foglalkozom, csak azzal nem, amivel kellene. Szerintem az okostelefonok használatának egyik kellemetlen mellékhatása az, hogy egyre szétszórtabbak leszünk. De kétségtelen, hogy vannak pozitív oldalai is, ami szinte már fel sem tűnik. “Régen” ott volt a beszélgetésekben az a kellemetlen csend. Ezt manapság könnyen megoldhatjuk, hiszen mindig kéznél van egy pár fénykép, vicces videó vagy valamilyen új alkalmazás. Ha késik a vonatom, nagyon örülök, hogy kedvenc zenémet hallgathatom vagy barátaimmal diskuráhatok, ahelyett, hogy unottan bámulnék magam elé.” Te mennyit és mire használod az okostelefonodat? Talán a függőség veszélye fenyeget? Töltsd ki ezt a tesztet és megtudod!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments