Skip to content

2015-03-24

1

A mamut megszelídítése – 2. rész

Készítő: Éca

Néhány ember ésszerű, szelíd mamuttal születik vagy a megfelelő szülői nevelés segít nekik ellenőrzés alatt tartani a mamutjukat. Mások meghalnak úgy, hogy soha nem tudták kontrollálni a mamutjukat, egész életüket a mamut hóbortjainak szentelve töltötték. Legtöbben valahol a kettő között vagyunk – életünk bizonyos területein tudjuk kontrollálni a mamutot, viszont ezt durván megbosszulja a többin. Attól, hogy a mamut irányít téged, nem leszel rossz vagy gyenge ember – ez csak annyit jelent, hogy még nem jöttél rá, hogyan találhatnál fogást rajta. Valószínűleg nem is vagy tudatában annak, hogy van egy mamutod, vagy annak, hogy mennyire hallgattattad el magadban a Valódi Hangodat. Ennek felismeréséhez olvasd el az 1. részt.

Akárhogy is, íme három lépés, amely segíthet neked abban, hogy kordában tudd tartani a mamutodat.

Első lépés: Ismerd meg önmagad

Az első lépés, hogy fejleszd azokat a képességeidet, amelyek segítenek világosan látni, hogy mi történik a fejedben. Ennek három része van:

  1. Ismerd meg a Valódi Hangodat

2. rész, 1.

Ez nem tűnik annyira nehéznek, pedig valójában nagyon is az. A különböző reflexiók szövevényes hálójából ki kell szűrnöd, hogy mi mások gondolata és véleménye, majd ezek után arra kell rájönnöd, hogy te ki vagy valójában. Sok emberrel töltöd az idődet – melyiküket kedveled legjobban? Hogyan töltöd a szabadidődet? Igazán élvezed minden pillanatát? Van bármi, amire rendszeresen pénzt költesz, de nem érzed, hogy örülsz neki? Hogy érzel valójában a munkáddal és a kapcsolati állapotoddal kapcsolatban? Mi az igazi politikai véleményed? Érdekel egyáltalán a politika? Előfordul, hogy úgy teszel, mintha érdekelnének bizonyos dolgok, csakhogy legyen valamilyen véleményed róluk? Van olyan véleményed politikai vagy erkölcsi kérdésekben, amelyet sohasem hangoztatsz, mert attól tartasz, hogy az ismerőseid felháborodnának?

***

Egy irracionális és eredménytelen megszállottságban azzal kapcsolatban, hogy mit gondolnak rólunk mások.

Az evolúció mindent okkal tett, így annak érdekében, hogy megértsük ezt a különleges elmebajt, nézzünk vissza egy pillanatra a Kr. e. 50 000-beli Etiópiára, ahol az ük2,000 nagyapád élt egy kis törzs tagjaként. Akkoriban egy törzs tagjának lenni elengedhetetlen volt a túléléshez. A törzs élelmet és védelmet jelentett azokban az időkben, amikor semmihez sem volt könnyű hozzájutni. Így a te ük2,000 nagyapádnak mondhatni a világon semmi sem volt fontosabb, mint hogy a társai a törzsben elfogadják, főleg azok, akik hatalmi pozícióban voltak. >>> Kattints, hogy elolvashasd az első részt!

***

Van néhány közhelyes kifejezés erre a folyamatra – mint az „önvizsgálat” és „önmagunk megtalálása” – de pontosan ez az, amire szükséged van. Talán eltöprenghetsz ezen éppen most, a székeden ülve, vagy az életed más részében – de az is lehet, hogy arra van szükséged, hogy elmenj valahová messzire egyedül, hogy eltávolodj a normális életedtől és mélyen elgondolkozhass ezen. Akárhogy is, ki kell találnod, hogy mi az, ami igazán fontos számodra, és kezdj el büszke lenni a Valódi Hangodra, bárki is legyen ő.

 

  1. Találd meg, hol bujkál a mamut

2. rész, 2.

Legtöbbször a mamut irányította emberek nem igazán vannak tudatában annak, hogy van mamutjuk. De nem fejlődhetsz, ha nem tudod, hogy melyek számodra a legproblémásabb területek.

A legkézenfekvőbb módja annak, hogy megtaláld a mamutodat az, ha megtalálod a félelmeidet – mi az, ami leginkább kínos vagy megalázó számodra. Az életed melyik részéről gondolod ezt? Melyik az a része az életednek, amellyel kapcsolatban a félelem érzése jár át? Hol érzed úgy, hogy az elbukásnak csupán a lehetősége is rémálom számodra? Mi az, amihez nincs elég bátorságod nyilvánosan kipróbálni még akkor sem, ha jó vagy benne? Ha önmagadnak adnál tanácsot, akkor az életed melyik része lenne az, amelyiknek nyilvánvalóan változásra lenne szüksége, de jelenleg nem teszel érte semmit?

A másik hely, ahol a mamut rejtőzhet, az a jó érzés, amely akkor tölt el, ha azt érzed, hogy az emberek elismernek, netán piedesztára emelnek. Valóban kellemes veled együtt dolgozni? Valóban örömet okozol a párkapcsolatodban? Rettegsz attól, hogy csalódást okozol a szüleidnek és azt választod, hogy büszkévé akarod tenni őket, de ennek tulajdonképpen az a célja, hogy megjutalmazva érezd magad? Izgatott leszel akkor, ha kapcsolatba kerülsz magas rangú dolgokkal vagy túl sokat foglalkozol a személyi presztízzsel? Többet dicsekedsz, mint amennyit kellene?

A harmadik terület pedig, ahol a mamut lehet, az bármilyen olyan része az életednek, ahol úgy érzed, hogy nem hozhatsz döntést mások „engedélye” vagy jóváhagyása nélkül. Vannak olyan megnyilvánulásaid, amelyeket csak visszamondasz mások szájából, csak azért, mert így kényelmes velük beszélgetni, hiszen tudod, hogy nekik ez a véleményük? Amikor bemutatod az új barátnődet vagy barátodat a családodnak vagy a barátaidnak, az ő reakciójuk meg tudja változtatni alapvetően, hogy hogyan érzel iránta? Van Bábmester az életedben? És ha igen, akkor ki az, és miért?

  1. Döntsd el, hol kell a mamutot kiszorítani

2. rész, 3.

Az nem reális, hogy a mamutot teljesen ki tudd iktatni a fejedből – ember vagy, és az embereknek van mamutjuk időszakonként. Mindannyiunknak arra van szüksége, hogy legyen az életünknek néhány olyan fontos része, amelyeket a VH-unknak kell kézben tartania és a mamut befolyásától mentesnek kell lenniük. Ezek az életünknek olyan magától érthető részei, amelyeknél a VH-nak kell uralkodónak lennie, mint például az élettársunk kiválasztása, a karrierünk útja, az, hogy hogyan akarjuk nevelni a gyerekeinket. A többi pedig egyéni – felvetődik a kérdés: az életed mely részeiben kell teljesen őszintének lenned magadhoz?

Második lépés: Gyűjts bátorságot az által, hogy megtanulod, hogy a mamutnak alacsony az IQ-ja

Az igazi gyapjas mamutok elég lényegtelenek voltak ahhoz, hogy kihaljanak, és a Társadalmi Túlélő Mamutok sem jobbak ennél. Annak ellenére, hogy állandóan kísértenek minket, a mamutjaink buta, primitív teremtmények, akik nem értik a modern világot. Ennek megértése – és elmélyítése önmagadban – egy kulcsfontosságú lépés a mamut megszelídítéséhez. Íme két fő ok, miért nem szabad a mamutot komolyan venni:

  1. A mamut félelmei teljesen irracionálisak.

5 dolog, amiben a mamut téved:

  • Mindenki rólam és az életemről beszél, és azon gondolkozom, hogy mit mondanának, ha ezt a kockázatos vagy furcsa dolgot megtenném.

A mamut így gondolkozik a dolgok állásáról:

2. rész, 4.

S valójában így állnak a dolgok:

2. rész, 5.

Senkit sem érdekel igazán, mit csinálsz. Az emberek főként magukkal vannak elfoglalva.

  • Ha nagyon erősen próbálkozok, mindenkinek a kedvére tudok tenni.

Igen, talán egy 40 fős, egységes kultúrájú törzsben. De napjainkban, nem számít ki vagy, az emberek egy része kedvelni fog, mások pedig nem. Az, hogy az egyik típusú ember elismer, azzal jár, hogy egy másik viszont nem fog. Megszállottan akarni egy csoporthoz tartozást logikátlan, főként akkor, ha az a csoport nem is igazán olyan, mint te vagy. Rengeteg munkát fektetsz bele, és ezalatt, azok az emberek, akiket tényleg kedvelnél, nélküled barátkoznak egymással, valahol máshol.

  • Annak, hogy mások nem fogadnak el, lenéznek vagy kibeszélnek, valódi következményei vannak az életemben.

Bárki, aki nem fogad el téged vagy helyteleníti azt, amit csinálsz, az idő 99,7 %-ában nincs veled egy szobában. Ez egy tipikus mamut hiba, hogy fabrikál egy látomást a jövőbeli következményekről, ami sokkal rosszabb annál, ami valójában történik – azaz, általában semmi.

  • A nagyon ítélkező emberek véleménye számít.

Így működnek az ítélkező emberek: teljesen a mamut irányítása alatt állnak és jó barátságban lesznek vele, és más nagyon ítélkező emberekkel találkozgatnak, akiket szintén irányítása alatt tart a mamut. Az egyik elsődleges tevékenységük, hogy kibeszélik azokat, akik éppen nincsenek velük – talán kissé féltékenyek, és a rosszalló szemforgatás segít nekik egy olyan forgatókönyvet firkantani, ami enyhíti a féltékenységüket. Vagy nem féltékenyek, csak eszközként használnak másokat arra, hogy kárörvendő pletykabarátokká váljanak – de bármi is a mögöttes érzésük, az ítélkezésük arra szolgál, hogy etesse a nagyon éhes mamutot.

2. rész, 6.

2. rész, 7.

2. rész, 8.

Amikor az emberek pletykálnak, akkor mindig felállítanak egy kategorikus felosztást, amelyikben ők mindig a jó oldalon állnak. Azért csinálják ezt, hogy magukat piedesztálják, amit a mamut tovább rágcsálhat. Egy ítélkező ember alapanyagának lenni annak érdekében, hogy ő emiatt jól érezze magát, egészen dühítő gondolat – de nincs semmilyen valódi következménye és világos, hogy sokkal inkább róla és az ő mamut problémájáról szól, mint rólad. Ha azon kapod magad, hogy részben az alapján hozol döntéseket, hogy az ítélkező emberek ne beszéljenek rólad, erősen gondolkozz el azon, hogy mi történik valójában és állítsd le.

  • Rossz ember vagyok, ha csalódást okozok azoknak az embereknek, aki szeretnek és annyi mindenben segítettek már nekem, vagy ha megbántom őket.

Nem. Nem vagyok rossz ember attól, hogy az vagy, aki a Valódi Hangod szerint vagy, ebben az egyetlen életedben. Ez az egyik azok közül az egyszerű dolgok közül – amelyeket, ha tényleg önzetlenül szeretnek téged, akkor biztosan elfogadnak, ha látják, hogy boldog vagy. Ha boldog vagy, és ők még mindig nem közelednek, akkor ez történik: az erőteljes érzéseikről azzal kapcsolatban, akinek lenned kellene, vagy amit csinálnod kellene, a mamut beszél helyettük, és a legfőbb motivációjuk az, hogy amiatt aggódnak, hogy fog ez „kinézni” az ismerőseik szemében. Megengedik a mamutnak, hogy felülírja az irántad érzett szeretetüket, pedig teljes mértékben ignorálniuk kellene a mamutot.

Két másik ok, amiért a mamut félelmetes megszállottságának a társadalmi jóváhagyás iránt nincs semmi értelme:

 A) Te itt élsz:

2. rész, 9.

Szóval kit érdekel egyáltalán?

 B) Te és mindenki, akit ismersz, meg fog halni. Viszonylag hamar.

 2. rész, 10.

Hát így…

Az egyik ok, amiért a mamut félelmei irracionálisak, az volt, hogy alacsony az IQ-ja. Itt a második:

  1. A mamut erőfeszítései kontraproduktívak.

Az egésznek az az iróniája, hogy a megszállott cammogó mamut még csak nem is jól csinálja a dolgát. Mások elismerésének elnyerésére használt módszerei talán hatásosak lehetnek egyszerűbb időkben, de ma átlátszóak és taszítóak. A modern világ a VH-ok világa, és ha a mamut meg akar próbálni társadalmilag terjeszkedni, akkor azt kell tennie, amitől a legjobban fél: hagyni a VH-t, hogy átvegye az irányítást. Íme, miért:

A VH-k érdekesek, a mamutok unalmasak. Minden VH egyedi és összetett, ami már önmagában érdekes. A mamutok mindig ugyanolyanok – másolnak és alkalmazkodnak, és a motivációjuk egyáltalán nem valami igazi vagy valódi dolgon alapul, csak azon, hogy az tegyék, amiről azt hiszik, hogy tenniük kellene. Ez borzasztóan unalmas.

A VH-k vezetnek. A mamutok követnek. A vezetőség természetes a legtöbb VH-nak, mert az ő gondolataik és véleményük eredetiek, ami egy eredeti nézőpontot ad nekik. És ha elég okosak és innovatívak, meg tudnak változtatni dolgokat a világban és fel tudnak találni olyan dolgokat, ami felborítja a status quo-t. Ha valakinek a kezébe adsz egy ecsetet és egy üres vásznat, lehet, hogy nem fog valami jót festeni – de így vagy úgy, meg fogja változtatni a vásznat.

A mamutok viszont természetüknél fogva követőek. Erre lettek teremtve, hogy elvegyüljenek és kövessék a vezetőt. Az utolsó dolog, amit egy mamut megtenne, hogy változtasson a status quo-n, mert a mamut erősen próbál maga lenni a status quo. Ha valakinek a kezébe adsz egy ecsetet és egy vásznat, de a festék ugyanolyan színű, mint a vászon, akkor festhet bármit, nem fog megváltoztatni semmit.

Az emberek a VH-khoz vonzódnak, nem a mamutokhoz. Az egyetlen alkalom, amikor egy mamut-őrült ember vonzódást érez az első randin az, ha egy másik mamut-őrülttel randizik. Azok az emberek, akiknek erős a VH-juk, könnyedén átlátnak a mamut-irányította embereken, és nem vonzódnak hozzájuk. Az egyik barátom randizott egy „papíron remek sráccal” egy ideig, de szakítottak, mert nem tudott igazán beleszeretni. Próbálta kitalálni, hogy mi lehetett az oka, és arra jutott, hogy nem volt elég fura vagy különleges, csak egy srác volt a sok közül. Más szavakkal: túlságosan is a mamut irányította őt.

Ez persze igaz a kollégák és a barátok esetében is, ahol a VH-jukat követő embereket jobban tisztelik és sokkal inkább vonzóak – nem azért, mert feltétlenül van valami rendkívüli bennük, hanem mert az emberek tisztelik azokat, akiknek olyan erős a jellemük, hogy meg tudják szelídíteni a mamutjukat.

Harmadik lépés: kezdj el önmagad lenni!

Ez a bejegyzés csupa nevetés és játék volt mindaddig, amíg a „kezdj el önmagad lenni” nem került be a képbe. Eddig egy érdekes elmélkedés volt arról, hogy az emberek miért törődnek annyira azzal, hogy mit gondolnak mások, hogy ez miért rossz, hogyan okozhat ez problémát az életedben, és hogy miért nincs jó ok arra, hogy ezt az aggodalmat tovább folytasd. De tényleg tenni is valamit azután, hogy ezt a cikket elolvastad, az már teljesen más dolog. Az sokkal többet igényel, mint elmélkedés. Ahhoz bátorság kell.

2. rész, 11

Bátorság. De egészen pontosan mivel szemben? Ahogy megvitattuk, semmilyen valódi veszélye nincs annak, hogy önmagad légy – ehhez csak egy nagyon egyszerű dolgot kell mindenekelőtt felismerned, ahogy a Császár Új Ruhája című mese jól megragadta:

A legtöbb társadalmi félelmed valójában nem is ijesztő.

Ha magadba szívod ezt a gondolatot, ez elpusztítja majd a félelmet, amit érzel, és a mamut veszít a hatalmából.

2. rész, 12

Egy meggyengített mamuttal lehetővé válik, hogy elkezdj kiállni azért, aki vagy és csinálj néhány merész változtatást – és amikor ezek a változások jóra fordulnak néhány negatív következménnyel, de megbánás nélkül, az megerősíti az epifániát, és a megerősödött VH szokássá válik. A mamut ezzel elveszíti azt a képességét, hogy ő mozgatja a szálakat, így megszelídül.

2. rész, 13

A mamut továbbra is veled marad – mindig veled lesz – de mostantól könnyebben tudod figyelmen kívül hagyni, vagy felülbírálni amikor arra kerül a sor, mert a VH-d az alfahím innentől kezdve. Elkezdheted ízlelni az érzést, hogy mások furának, negatívnak vagy összezavarónak látnak, és a társadalom a te játszótered és az üres vásznad lesz, nem pedig valami olyasmi, ami előtt meghunyászkodsz, és reménykedsz abban, hogy az elfogad.

Ezt a változást megvalósítani senkinek sem egyszerű, de megéri küzdeni érte. A Valódi Hangod egy életet kapott csupán – és a te dolgod biztosítani számára, hogy lehetősége legyen élni azt.

A bejegyzés eredeti szövegét itt olvashatod: http://waitbutwhy.com/2014/06/taming-mammoth-let-peoples-opinions-run-life.html

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments