Skip to content

2015-04-20

6 mítosz a tartalommarketingről, megcáfolva!

Készítő: Kovács Miklós

B2B marketingesek állandóan arra hivatkoznak, hogy a tartalommarketing legnagyobb kihívás az elköteleződést kiváltó tartalmak generálása. Igen, ez egy általánosan elfogadott nehézség, azonban sokszor nehezebbé teszik a legyőzését azok a téves előfeltevések, amelyek a marketingesekben élnek.

Kiválóan csinálni a tartalommarketinget egyik oldalról sokkal komplexebb, mint ahogy azt a forrófejű kezdőmarketingesek kijelentik…a másik oldalról pedig sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a tartalommarketingtől tartók elképzelik. Hiedelmeket gyártani, és behozni a tartalommarketing folyamatába a szélsőséges elképzelések irányából csak árt a hatékony kivitelezésnek.

Mi az első lépés a siker felé? Legyél valódi.

Ezt szem előtt tartva, ez a cikk hat tartalommarketinges mítoszt fog megcáfolni, amelyek csak úgy lógnak a levegőben. Legyőzzük ezeket a mítoszokat a valóságon alapuló és működő stratégiákkal.

Mítosz 1: Könnyű! Csak kitalálunk dolgokat és posztolunk!

Realitás: A rendszertelen posztolgatás és a pillanatnyi tartalommegosztás káoszhoz vezet.

Ha azt képzeljük, hogy egyszerűen leülünk (vagy tipikusan, majd másvalaki leül) az alkotás vágyával, és a jelentőségteljes, könnyen olvasható tartalom majd csak úgy ömlik kifelé a fejünkből, akkor csak áltatjuk magunkat.

Az igazság az, hogy a MarketingProfs és a Content Marketing Institute kutatása azt mutatja, hogy kell egy részletes terv.

A következő eszközök és gyakorlatok segítenek majd abban, hogy folyamatosan nagyszerű tartalmakat tudj létrehozni:

 • Vezérelv: Miről kellene szólni a tartalomnak, hogy kiemeld a hozzáértésedet, és támogatni tudd az üzleti céljaidat? Milyen vágyai és szükségletei vannak a közönségednek? A tartalommarketing egyensúlya ott lesz, ahol ez a két szempont Venn diagrammjainak körei fedik egymást.
 • Meg kell értened, hogy mi is a jó tartalom: hasznos, éleslátást biztosít, elgondolkoztató, szórakoztató, vagy jobb esetben mind a felsoroltak közül.
 • Képes arra, hogy alakítsa és átadja az ötleteket: úgy, hogy verbálisan vagy vizuálisan ellenállhatatlan és fontos legyen a közönségnek.
 • Minőség kontroll: professzionális végrehajtás, ami folyamatos ellenőrzést és figyelemfelkeltést jelent.
 • Egy szerkesztési terv minden tartalmadnak: segít abban, hogy betartsd a határidőket, és változatos tartalommal tudd a vállalatod érdekeit kifejezni a tartalom marketing során.

Mítosz 2: Nehéz! Nem tudunk semmit mondani…

Realitás: Ha szakértelmed van, akkor máris van mit mondanod.

Ha nem lenne olyan érték, amit adni tudsz a piacnak, akkor már nem is üzletelnél, igaz? Az olyan vásárló is viszonylag ritka, aki közönyösen viselkedik az iránt, hogy miért teszi könnyebbé az ő életét és hogyan tudja használni az általa vásárolt árut.

Mindenki tud olyan információt megosztani, amit más emberek akarnak – meglátások közös problémákkal kapcsolatban, tippek, magyarázatok, iparági trendekről alkotott elképzelések vagy hírek, egyszerűen megfogalmazott technikai tudás és így tovább. A leggyakoribb vásárlói kérdések nagyszerű táptalajai a tartalom marketingnek, ugyanúgy, mint a te legjobb ajánlataid, amiket kifejlesztették és teszteltél, kutatások az iparágadban és olyan témák, amiket az emberek gyakran félreértenek.

Kezdj el gondolkozni a tartalmon ezen a vonalon, és meglátod sokkal több anyagod is van, mint gondolnád. Egy olyan programot könnyűszerrel el tudsz indítani, amivel terjesztheted a tudásodat, végigkövetheted a lehetőségeidet, és megkönnyítheted a márkád és a missziód értelmezését.

Mítosz 3: Újrafelhasználás/átkonvertálás pofonegyszerű és villámgyors

Realitás: Az újrafelhasználás gyakran könnyebb, mint mindent az alapoktól kezdeni, de sok időt és tudást igényel.

Gyakorlatilag bemásolhatsz részeket egy saját, belső riportból a blogodra, vagy kivághatsz mondatokat, hogy tweeteket hozz létre, vagy átszabhatod a tartalmat különböző közönségre, úgy, hogy megváltoztatod a címet és kis kutatómunkával átszabod egy kicsit az eredeti cikket.

De a hatékony átkonvertáláshoz elő kell venned a nehéztüzérséget: rá kell szabnod a tartalmat a felhasznált média eszközre, az elosztási csatornára és a közönségre is.

Mindenképp meg kell lépned: az átkonvertálás, újrafelhasználás a legtöbb értéket hozza ki a tartalom alkotásához belefektetett idődből, pénzedből és gondolataidból. Bebiztosítja azt is, hogy a tartalom elérhető bármilyen platformról és bármikor is akarja elérni azt a közönséged. Jobban felkészülsz leszel, ha elfogadod, hogy az átkonvertálás nem egyszerű dolog, és azért, hogy jól csináld bizony oda kell tenni magadat.

Mítosz 4: A tartalom marketing nem hatásos az én területemen

Realitás: Ha megfelelően csinálod, akkor bármely területen működhet

Ahhoz, hogy a tartalom marketing bármilyen területen működjön válaszolnod kell az alábbi kérdésekre:

 1. Mi foglalkoztatja a célcsoportodat? Nézz utána egy kicsit (ahelyett, hogy feltételeznéd, te aztán tudod), és készülj fel arra, hogy lehet nem ugyanazok fontosak a vevőidnek, ami a belső vállalati kommunikációd feltétlen annak hisz.
 2. Milyen tudással rendelkezik a piacod? A válasz segít abban, hogy olyan témát tudj választani, ami új nekik, de nem teljesen áll tőlük messze (és így elkerülöd, hogy megemészthetetlen legyen).
 3. Hogyan és honnan szerzik be az információikat? Szabd azokra az forrásokra a tartalmadat.

Amint ezzel megvagy, csak annyi a dolgod, hogy hatékonyan kommunikálj és állj ki a közönséged elé. (Ok, a csak szót valószínűleg tehettem volna idézőjelbe, na de…meg tudod csinálni!)

Mindenki, akinek kiállítasz, egy számlát utánanéz annak, hogy mit vesz, és ez ugyebár azt jelenti, hogy az ehhez szükséges információt valamilyen tartalomból nyerte ki. Ha a célközönséged nem olvas el hosszú cikkeket (vagy a rövideket sem), akkor készíts videót! Ha nincs rendszeres hozzáférésük a számítógéphez (ez még mindig problémát jelenthet egyes területeken), akkor add át a tudásodat nekik kereskedelmi kiállításokon és prospektusokban. Ha tudod, hogy egy három pontból álló felsorolás után elveszted őket, akkor startolj rá a viszonylag gyakori és szuper-megkapó tartalomra.

Mítosz 5: Így kiadjuk a titkainkat!

Realitás: Ha a többiek meg tudnák csinálni azt, amit te tudsz, akkor a versenytársaid lennének és nem a vásárlóid.

Professzionális cégek sokszor aggódnak azon, hogy ha megosztják a tudásukat bármilyen úton-módon, akkor a potenciális vásárlóik majd inkább fogják és elkészítik azt, amit el akarnak nekik adni. A tipikus csináld-magad mentalitású embereknek azonban nincs elég tőkéjük a munkára, nem a minőség az elsődleges szempont számukra, és nem is készek arra, hogy felvegyenek bárkit is – esetleg mindhárom együttesen. Nem potenciális vásárlók (legalábbis most), szóval semmit sem veszítesz azzal, ha kisegíted őket, és még egy pár jó pontot is gyűjthetsz. Plusz, ha kinőtték a csináld-magad korszakot, akkor te leszel a célkeresztjükben.

Az igazi lehetőség azokban van, akik utánanéznek a dolgoknak, mielőtt döntéseket hoznának, és tudni szeretnék, hogy te hogyan gondolkozol. Ők a szakértelmedért és a meglátásaidért fognak fizetni. Ami persze egy újabb megvilágításba helyezi a tartalom marketinget: nem csak hogyan-csináljam típusú tartalmat kell gyártanod.

Rengeteg féle tartalom képes értéket teremteni és megmutatni a hozzáértésedet a fogyasztó számára:

 • Megoldások a vevőd üzleti problémáira
 • Hírek és trendek elemzése, amelyek kihatnak az ügyfeleidre vagy az iparágadra
 • Általad kifejlesztett tesztek és jó gyakorlatok megvitatása
 • Cikkek, amelyek felfedik a leplet a legújabb technológiai újításokról, és érthetővé teszik azokat.

Mítosz 6: Eladásösztönző írások is ugyanolyan hatásosak, mint a tartalom marketing

Realitás: Nem tudsz követőket toborozni, ha folyamatosan csak a termékeit és a szolgáltatásaid előnyeit szajkózod.

Hidd el, még anyukádnak is elege lenne belőle, ha mindig ugyanazt kellene meghallgatnia tőled…A nagyszerű tartalom informatív, fondorlatos és vezeti az embereket a termékeid és szolgáltatásaid felé. A nagyszerű tartalom nem a termékeidről és szolgáltatásaidról szól – legalábbis nem közvetlenül, direktben.

Beszélhetsz arról, hogy a célcsoportodnak szüksége van arra a dologra, amit te árulsz és hogyan tudják kihasználni ennek az előnyeit. Ezt teheted anélkül, hogy megemlítenéd a termékedet, vagy szolgáltatásodat, és, a legtöbb esetben minimálisra kell redukálnod a termék megemlítését.

A tartalom marketing célja, hogy felkeltse a figyelmet, demonstrálja a szakértelmet, kapcsolatokat építsen ki és vezetőként tüntessen fel. Kövesd ezeket a célokat, mert így az emberek készek lesznek téged választani akkor, ha szükségük lesz arra, amit kínálni tudsz számukra.

Eredeti angol nyelvű cikk:

Stewart, Sandra (2015): Six content marketing myths busted – marketingprofs.com

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments