Skip to content

2015-04-22

Föld Napja 2015

Készítő: Zoli

2015. április 22.: A Föld napja. Ezen a kiemelt napon több mint egymilliárd ember cselekszik egy időben – a Föld 192 országában. A Föld Napja mozgalom szempontjából 2015 az évfordulók éve. A magyarországi Föld napja mozgalom idén ünnepli 25. évfordulóját, egyben ez a 45. évfordulója a Föld napja világmozgalomnak. Sokat tettünk, de nem eleget – 2014 az eddigi legmelegebb év volt a Földön a mérések 1900 körüli kezdete óta.

A Föld napja ezzel ma már a világ legnagyobb környezeti eseménye! Az ötlet 1969-ben került felvetésre, a San Francisco-ban megrendezett UNESCO Konferencián. Azóta minden évben megrendezésre kerül, az Earth Day Network koordinációjában. 

Magyarországon 1990 óta rendezik meg, de csak 2009 óta ünnepeljük április 22-én, amikor is Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ ezt a napot nyilvánította a “Földanya Nemzetközi Napjává”. Előtte március 21-én volt megtartva, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

Az 1969-es kezdeteket követően Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot. Azóta már az alternatív energiaforrások kutatója, illetve szakértője lett. Mozgalmának megindításakor 25 millió amerikai állt mögé, azóta pedig az egész Földre kiterjedő mozgalommá vált kezdeményezése, amelyben ezernél is több szervezet vesz részt.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata:

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

A következő mérföldkő 1989-ben volt, amikor Kaliforniában megalakult a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont. Számos eseményt szerveznek a Föld napja köré az önkormányzatok, különböző szervezetek és intézmények. 1990 óta minden évben ezen a napon adja ki “A világ helyzete” című éves jelentését a washingtoni Worldwatch Institute.
Általában a Critical Mass kerékpáros mozgalom szervezői is e dátum közelébe szervezik a felvonulás időpontját, ez most is így lesz.

A Föld napjával kapcsolatban megemlítendő a Föld Napja Alapítvány, ahonnan számos érdekes információt lehet megtudni, például:

earthday2_400“2015 a talaj és a fény nemzetközi éve. Egyik nélkül sem élhetünk. Talaj és fény nélkül nincs élelmünk.

És mit tehetsz még? Sokat. Zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, válts környezetbarát szerekre, félkész, készétel helyett egyél friss hazait… ajándék a környezetnek, az egészségnek.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon.
Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól.”

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: