Skip to content

2015-05-09

Jelentés a boldogságról? – 104. helyen Magyarország

Készítő: S.C.

Képzeld el, hogy eléd tesznek egy létrát, aminek a fokai 1-től 10-ig meg vannak számozva. A legfelső fok a számodra lehető legjobb életkörülményeket és életérzést képviseli, a legalsó fok pedig a lehető legrosszabbat. Te melyik fokod választanád? Itt és most? Úgy általában?

A múlt héten immáron harmadszor jelent meg a World Happiness Report az Egyesült Nemzetek (UN) megbízásából. Miután áttanulmányoztam a jelentést és kiderült, hogy Magyarország a 104. helyen végzett a 158-ból, természetesen szerettem volna tudni, hogy mi a helyzet a többi nemzettel. Valamint azt, hogy hogyan mérik egy ország boldogságát?

Az Egyesült Nemzetek megbízásából tehát az idén a Sustainable Development Solutions Network harmadszor készítette el a World Happiness Report-ot, amiben 158 országot rangsoroltak aszerint, hogy lakóik mennyire vallják magukat boldognak az 1-től 10-ig terjedő skálán. A három közgazdász, aki a projectet vezette – John F. Helliwell, Richard Layard és Jeffrey Sachs – hat dolgot vizsgált meg, amik szerintük fontos elemei a  boldogságnak: a várható élettartam, a biztos szociális háló, a személyes szabadság, a korrupció hiánya, a kölcsönös segítségnyújtás és a magas brutto nemzeti jövedelem.

Bhután és a bruttó nemzeti boldogság

Bhutánra általában úgy tekintenek, mint a világ egyik legboldogabb országára. 2011-ben Jigne Singye Wangchuk király bevezette a bruttó nemzeti boldogság fogalmát. Úgy gondolta, hogy egy ország boldogságát nem csak az anyagi javak alapján kell(ene) mérni, hanem figyelembe kell venni az egészséget, az oktatás és műveltség színvonalát és a lakosok általános elégedettségét.

Ez az elgondolás vezetett végül a World Happiness Report-hoz, amiben a különböző „boldogság elemek” átlaga kiad egy jegyet 1 (nagyon boldogtalan) és 10 (nagyon boldog) között. Furcsa módon 2015-ben Bhután egy 5,25 átlaggal a 79.  helyen végzett. Ennek az a magyarázata, hogy pontokat veszített a várható élettartam, a brutto nemzeti jövedelem és a korrupció mértéke miatt.

Miben rejlik a boldogság?

Ahhoz, hogy a boldogság netovábbját megtapasztaljuk Svájcba kell mennünk. Egy 7,59-es eredeménnyel az ország a lista első helyén áll. Elvégre is csak annyi gondjuk van, hogy élvezzék a friss hegyi levegőt és finom, lilatehenes csokit majszoljanak. Habár a svájciaknak még van mit tanulniuk a kölcsönös segítség és adakozás terén, a többi boldogság elemmel kiemelkednek a többi ország közül. Svájcot követi Izland – tavaly még a 9. helyen álltak -, Dánia, Norvégia, Kanada, Finnország, Hollandia, Svédország, Új-Zéland és Ausztrália. Magyarország a 104. helyet mondhatja magáénak.

A fejlődés definíciója

Az Egyesült Nemzetek abban reménykedik, hogy ezzel a projecttel arra ösztönzi majd az országok kormányait, hogy saját szintjükön tudatosan törekedjenek a boldogság megteremtésére, ami majd hosszú távon gazdasági és társadalmi fejlődéshez vezet. (Szerintem erről lehetne diskurálni.) A fejlődés korábban egyet jelentett a gazdasági növekedéssel, de napjainkban inkább a lakosok boldogsága és általános közérzete számít fontosabbnak. Az Egyesült Nemzetek szerint az egyik lehetetlen a másik nélkül. (A kérdés csak az, hogy melyik vezet melyikhez.)

Ám abban minden szakember egyetért, hogy van valami igazság abban, hogy a pénz boldogít. A tehetősebb országok ugyanis a lista elején állnak, míg a szegényebbek a boldogtalanabb nemzetek csoportjába tartoznak.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: