Skip to content

2015-06-17

1

Az Andamán- és Nikobár- szigetek rejtett törzsei

Készítő: S.C.

Manapság, amikor mindennapi életünk részei a mobiltelefon, az internet és a modern technika egyéb vívmányai, amikor országhatárokat és kontinenseket szelünk át órák alatt, szinte elképzelhetetlen, hogy vannak bolygónknak olyan részei, ahol alig tudnak valamit a külvilágról. Pedig léteznek ilyen helyek. A kérdés csak az, hogy meddig?

Rejtett törzsek az Indiai-óceánon

Az Andamán szigetcsoport az Indiai-óceánban található, az indiai szárazföldtől olyan 1000 kilométerre keletre. Mintegy 572 szigetről van szó, amelyekből feltételezhetően 38 lakott. A szigetek nagy része az Andamán, kisebb része pedig a Nikobár csoporthoz tartozik. Abban megegyeznek, hogy közigazgatásilag India szövetségi területét képezik. A főváros Port Blair és itt épült meg a térség egyetlen repülőtere is. A szigetek összlakossága a 2012-es népszámlálás szerint 380 500 fő volt.

Az első utazók a 18. században érkeztek ide a nyugati világból. Elsőként a dánok próbálták 1754-ben a térséget gyarmatosítani, de maláriajárvány tört ki, ezért rövid időn belül arra kényszerültek, hogy elhagyják a szigeteket.

Magyar gyarmat?

Néhány évvel később, 1776. szeptember 20-án Wilhelm Bolt, holland tengerésztiszt kezdeményezésére és Mária Terézia jóváhagyásával, Livorno kikötőjéből indult útra a Habsburg Birodalom Joseph und Teresia nevű hajója, fedélzetén 160 főnyi osztrák és magyar katonával. Céljuk a volt, hogy a birodalomnak gyarmatokat szerezzenek.

Indiában, a borstermesztés egyik központjában, a Malabár-parton, Ali Khán maharadzsától sikerült is egy jókora területet megvásárolniuk. A helyőrség megalapítása után a Joseph und Teresia legénysége tovább hajózott. 1778-ban érkeztek meg a Nikobár-szigetekre, ahol az ottani helyőrség egyik parancsnoka Magyar György lett. Teressa szigetén, amit a gyarmatosítók uralkodójukról neveztek el, egy osztrák tiszt parancsnoksága alatt újabb helyőrséget hoztak létre, majd két évvel később, áruval megrakodva tértek vissza Európába.

Sajnos Mária Terézia és Wilhem Bolt időközben bekövetkezett halála miatt a következő út nem valósulhatott meg. A nikobári helyőrség katonái végül 1788-ban jutottak vissza hazájukba és ez egyben a szigetek fölötti 1778 – 1784 közötti Habsburg uralom megszűnését is jelentette. A dánok is próbálkoztak még, de a terület 1868 óta Nagy-Britannia gyarmata. Ezzel a szigetcsoport újkori történelme szorosan a britekhez és Indiához kötődik. A lakott területek hivatalos nyelve ma is az angol és a hindi.

A kihalás szélén

Az Andamán-szigetek eredeti lakói az andamánok, ami tulajdonképpen egy gyűjtőnév és a Nagy- Andamánokat, valamint a Jarawa, Onga és Sentinel törzsek népességét foglalja magában. Mindegyik törzs tagjait a kihalás veszélye fenyegeti. Sajnos emiatt történelmük meglehetősen szomorú, de muszáj néhány dolgot megemlítenünk, ha többet szeretnénk megtudni róluk.

1858-ban, amikor a britek elkezdték a térség gyarmatosítását, a Bo törzs tagjainak számát körülbelül 5000-re becsülték. Az 1901-es népszámlálásra betegségek és háborúskodások miatt mindössze 48-an maradtak. A többi Nagy-Andamán törzzsel együtt a még életben lévő Bo népességet koncentrációs táborokba zárták. A 150 táborban született gyermek közül tragikus módon egyik sem élte meg második életévét. 1970-ben a túlélőket egy kisebb szigetre telepítették, ahol 2010-ben halt meg az utolsó Bo törzshöz tartozó asszony, aki nyelvüket is magával vitte a sírba.

Értékek mentén

Nem csoda hát, hogy sok antropológus igyekszik a még meglévő törzsek kultúrájáról és életmódjáról a lehető legtöbbet megtudni. Ez azonban nem könnyű, mert a bennszülöttek általában bizalmatlanok és minden kapcsolatot visszautasítanak az élőhelyükön kívüli világgal.

Példaként vehetjük a sentineleket, akik más törzsektől elszigetelve élnek és kutatók szerint úgy, mint őseink 35.000 – 100.000 évvel ezelőtt. Egyszerű szerszámokat, kőből és csontból faragott fegyvereket, lándzsahegyeket használnak. Marco Polo is megemlíti őket úti beszámolóiban. Történetei másodkézből, más utazóktól származnak. A sentinelek állítólag a partokra vetett hajótörötteket kegyetlenül lemészárolták és meg is ették.

Utólag a kannibalizmusra semmilyen bizonyítékot nem sikerült találni, de az kétségtelen, hogy a történelem folyamán a misszionáriusok és hajósok messze elkerülték a sentinelek területeit.

A Jarawa törzs tagjai sokkal barátságosabbak és ha a Dél-Andamán szigeteken keresztül a Közép-Andamán szigetekre megyünk, akkor egészen biztosan sikerül találkozni velük. Nagyon kíváncsiak és szinte már ájtatos módon hódolnak a vörös színnek.

Amikor az indiaiak az 1970-es években megpróbáltak kapcsolatot teremteni velük, észrevették, hogy minden, ami vörös, felbecsülhetetlen értéket képez a jarawák szemében. Akkoriban a törzs még nem ismerte a textílből készült ruházatot és a legtöbb odalátogató indiai ezt az élénk színt viselte. A jarawáknak annyira megtetszett a modern divat, hogy saját fűből és levelekből készült ruháikat örömmel cserélték el vörös posztóra. Ez a mai napig is így van. A hatóságok a szigetre látogatóknak is azt tanácsolják, hogy amennyiben közelebb szeretnének férkőzni a jarawákhoz, feltétlenül legyen náluk valami vörös.

Humán szafari…

Az Andamán – és Nikobár szigetek nagy része ugyanis népszerű a turisták körében. Minden évben mintegy 200.000 turista látogat ide és nem csak azért, hogy a trópusi éghajlatot és a vakítóan fehér strandokat élvezze. Leírni is szégyenletes, de az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbek lettek a “human safari”-k vagyis az olyan kirándulások, ahol a Survival International egyik szóvivője szerint: “ A turisták kekszekkel és más édességgel előcsalogatják a bennszülötteket és táncoltatják őket.”

Érthető tehát, hogy a törzsek érdekeit képviselő szervezet az utazási irodákat felszólította arra, hogy bojkottálják a szigeteket. Az ilyesfajta kirándulások nem tartják tiszteletben az embert, valamint veszélyesek is. A bennszülöttek számára ugyanis halálos lehet az influenza, a nátha vagy a gombás fertőzések. A Jarawa törzs területét egy ideje ezért egy 5 kilométer széles biztonsági zóna veszi körül, ezzel védve a törzs tagjait.

A szigetcsoportra csak vízummal lehet belépni és amint megérkezünk Port Blair repterére, egy terjedelmes szabályzatot kell aláírnunk. A szárazföldön élő indiaiak szabadon látogathatják a szigeteket, de antropológusoknak és kutatóknak is speciális engedélyre van szükségük ahhoz, hogy a szigeteken tartózkodhassanak. Az indiai kormány reméli, hogy ilyen módon sikerül hozzájárulni ahhoz, hogy a megmaradt törzsek saját környezetükben és az általuk megszokott módon élhessenek.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
 1. Kováts L.
  feb 17 2016

  Érdekes a cikk, ám ha azt gondolnánk, hogy mindent tudunk a hazánkról is, és ne lenne itt még más felfedezni való, tévedünk. Hogy valóban mindent ismerünk ahol élünk, és a történelmünk is, az elődeink előtt milyen lehetett, nos ezt nehéz megválaszolni. Egyesek odáig mennek, hogy nálunk is találhatóak még piramisok is, így többesszámban. Persze, hogy mi elhisszük e állításaikat, ez nehéz anyagi vonzata miatt ellenőrizni. Szerintem igen nehéz a gondolatuk után megcáfolni amit ők állítanak, és hogy a jövő tartogathat majd ismét hasonló kijelentéseket ezeknek a amatőrnek gondolható személyektől, erre az idő adhatna majd igazolásokat. Addig a rejtélyek a lábunk alatt vannak,lehetnek, és nem tudhatjuk meg a valódi igazságokat amíg az érdekek homályába elveszik néhány ilyen misztikus állítás is. Még mindig kevés az eredmény, főképp az anyagi vonzata miatt a régészeti kutatásoknak, hogy megtudjuk a teljes igazságot.

  https://www.google.hu/search?q=piramisok+magyarorsz%C3%A1gon&biw=1440&bih=745&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjx9May0frKAhXChSwKHRVPDY8QsAQIHA

  https://www.google.hu/#q=%C3%A1rp%C3%A1d+s%C3%ADrja+a+pilisben+sz%C3%B6r%C3%A9nyi+levente

  http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/10/szorenyi-levente-nem-arpad-sirjat-keressuk-hanem-osszefuggeseket-video.html

  http://bouvet.cafeblog.hu/2016/02/11/a-piramisok-titkainak-leleplezese-film/

  Valahol még van a neten a Nasca vonalakhoz hasonló képek is vannak, ami a Börzsöny hegységben a magasból hasonlóan kivehetőek.Nem hinném,hogy valakik megszeretnék vezetni az embereket.

  .

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: