Skip to content

2015-10-05

Start up pattogatott kukoricára? Naná!

Készítő: S.C.

Bevallom, nem szeretem a pattogatott kukoricát. Amint belépek a Cinema City légterébe, enyhe émelygés fog el a tömény vaj illatára. Nem tehetek róla és mint tudjuk, ízlések és pofonok…Ám mindez megváltozott, amikor egyszer a tesómtól meglepetés csomagot kaptunk. Könyv, csoki vagy egy személyreszabott poszter helyett popcorn ízelítő volt benne. Mint kiderült, kaptak néhány zacskóval attól a lánytól, aki nem régen kezdte el vállalkozását és a tesóék boltján keresztül intézte a kóstolónak szánt csomagok kiszállítását.

Ami először megfogott, az a küllem volt, vagyis a csomagolás. Krémszínű-sárga és virító ciklámen zacskó, rajta kézzel firkantott pattogatott kukoricaszemek. Mintha egy képregényből pottyantak volna elém. Aztán elolvastam a fekete betűs információt, ami az ízesítésre vonatkozott: sweet and salty, sweet coconut and vanilla, firey worcester sauce and sun-dried tomato. Hát, legyen. Kibontottam egy csomagot és örültem, hogy nem köszöntött rám a megszokott ‘vajszag’. Ahogy bekaptam az első falatot, mintha ízbomba robbant-roppant volna a számban. Pontosan azt kaptam, amit a csomag ígért. Egy-kettőre Propercorn rajongó lettem és habár a 109 kalóriás adagok már régen elfogytak, a zacskókat azóta is őrizgetem. Mindennek több, mint három éve.

Azóta a Propercorn: popcorn done properly megalapítója, Cassandra Stavrou, sikeresen meghódította a hírhedten telített snack élelmiszeripart. Mióta 2011-ben beindította üzletét, szinte megállíthatatlanul növekszik és virágzik. Napjainkban a Propercorn havonta mintegy 1.5 millió csomag pattogatott kukoricát ad el és olyan híres üzletláncok árusítják, mint a Waitrose, a Tesco, LEON, Eurostar, Selfridges, sőt a Google és a Facebook irodáinak menzáján is kapható.

Hogy mi Cassandra titka? Az alábbi interjúból fény derül egy s másra.

Mi inspirált arra, hogy elindítsd a Propercorn-t?

 Amikor befejeztem az egyetemet, egy reklámügynökségnél kedztem el dolgozni a Sohoban (London). Feltűnt, hogy kollégáim minden délután kiosonnak valami harapnivalóért és olyan egészségtelen dolgokkal térnek vissza, aminek elfogyasztása után furdalja őket a lelkiismeret. A választott snack-ek vagy egészségtelenek vagy ízetlenek voltak.  Akkor jutott eszembe, hogy talán tudnék ezen változtatni. Amikor anyukámnak először beszéltem az ötletemről, eszembe juttatta, hogy a legutolsó ajándék, amit apukámtól kaptam, éppen egy popcorn gép volt. Belém vetett hitének és ennek a kis jelnek köszönhetően annyira fellelkesedtem, hogy másnap fel is mondtam  a munkahelyemen.

Hogyan különbözteted meg magad más popcorn márkáktól?

Van egy hihetetlenül dinamikus csapatunk, amelyik a Propercorn-on dolgozik. Nagy mennyiségű szenvedélyt és energiát fektetünk mindenbe, amit csinálunk. Az élelmiszeriparban hiányzó tapasztalatunk megengedi nekünk azt a játékosságot és feladja azokat a kihívásokat, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy egyedi módon álljuk hozzá a dolgokhoz és éppen ezért kitűnjünk a tömegből. Ahogyan azt a nevünk is elárulja, szeretünk minőségi, alapos munkát végezni. Nem számít, hogy éppen min dolgozunk, az ízesítésen vagy  a csomagoláson, hiszünk abban, hogy minden új tapasztalat arra ösztökél majd minket, hogy egyre jobbak legyünk.

Hogyan választod ki, hogy melyik ízt dobjátok piacra?

Nem igazán van erre kész, előre kigondolt receptünk. Általában azt vizsgáljuk meg, hogy nekünk mi tetszik és hogy mit osztanánk meg szívesen barátainkkal. Rendszeresen tartunk kóstolókat az irodánkban, hogy ilyen módon prezentáljuk gondolatainkat, ötleteinket és kapjunk visszajelzéseket.

Hol találsz és keresel inspirációt?

Személy szerint engem mindig más és más inspirál. Bármi, ami kreatív: legyen az egy kiállítás, egy kiadvány vagy egy divatház kollekciója. Érdekel az, ahogyan az esztétika és a kreativitás összefonódik abban, hogy egyedien eredeti értéket és tapasztalatot adjon a fogyasztónak.

Mi volt eddig a legnagyobb kihívás?

Azt hiszem, a kezdetek kezdetén az volt a legnehezebb, hogy egyáltalán komolyan vegyék az ötletemet. Egy fiatal lány voltam, akinek semmilyen tapasztalata nem volt az élelmiszeriparban, amit tudvalévő, hogy főleg férfiak által vezetett vállakozások tartanak kézben. Szóval, rendesen meg kellet küzdenem magamért, magunkért.

Melyek voltak a legjobb pillanatok?

Őszintén szólva, a legjobb dolog az, hogy része lehetek egy fantasztikus csapatnak.

Mi a különbség a brit és a többi piac között?

Erre könnyű és ugyanakkor nehéz is válaszolni, mert minden piac személyre szabott megközelítést igényel. A kultúrális különbségek mindenre hatással vannak: az ízre, az árra, a csomagolásra és ettől olyan izgalmas az egész.

Mi az a tanács, amit annak adnál, aki azon gondolkodik, hogy saját vállalkozásba kezdjen?

Vágj bele! Ne kerüld a kockázatokat, ne habozz. Mindenkinek vannak nagyszerű ötletei, de sokakat visszatartanak a valós és képzelt korlátok, nehézségek attól, hogy megtegye az első lépést.

És végül néhány érdekesség:

  • A popcorn először 9000 évvel ezelőtt jelent meg Mexikóban.
  • Több, mint egy évszázada árúsítják mozikban, bevásárlóközpontokban és otthon elkészíthető változatban boltokban, szupermarketekben.
  • A Propercorn titka az, hogy a már ismert pattogatott kukoricát megreformálva egy, a csipszeknél egészségesebb és divatosabb változattal állt elő.
  • A Propercorn 2012 egyik legsikeresebb élelmiszer start-upja lett. A londoni divat hét alkalmával mintegy 200.000 csomag popcornt sikerült szétosztogatniuk.
Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments