Skip to content

2016-03-22

Living Lab koncepció

Készítő: debrecenbar

Amikor a laboratórium szót meghallom akkor általában valamilyen, kutatások végzésére alkalmas helyiséget képzelek magam elé. Fehér köpenyben, maszkban, extrém esetekben teljes vegyvédelmi vagy sugárzás biztos védőruhában sürgölődő embereket és sok-sok kémcsövet.

Annak idején részt vettem egy „fémipari alapképzés – szakmai gyakorlat” nevű programban is középiskolai tanulmányaim során. Ott már teljesen más eszközök is megjelentek, amik még egészen kemény dolgok eltörésére is alkalmasak voltak és ezzel eléggé csábítóvá váltak igazgatói intők megalapozására is. Mint híradásipari technikus hallgató már oszcilloszkópokat is használhattam arra, hogy megnézzem, hogy az általam életre keltett erősítő mit tud majd produkálni egy buliban.

De hogy vizsgálhatjuk meg azt, hogy egy város életében változást hozó fejlesztés, ötlet, program vagy akár eszköz milyen hatással bír majd?

Lehet meglepő, de sokszor használják a “laboratórium” kifejezést városokkal kapcsolatban. Gyakran találkozhatunk ezzel az összefüggéssel akkor is, ha a Smart City témakört érintő szakmai anyagokat böngésszük. Mit jelent ez a gyakorlatban? Amióta Robert E. Park 1915-ben a városokat, mint komplex, önálló környezeti egységeket definiálta sokat változott a megközelítés egy hermetikus laboratórium és a való világ összekapcsolásában. Az antropológusok a kezdetektől élő és változó egységekként kezelték kutatási területeiket. A szociológiai is saját környezetében tudja a társadalmi struktúrákat és mintázatokat vizsgálni. És ma már rengeteg terület ezekre épül, hiszen ha csak a “fogyasztói társadalom” fogalmat vesszük, akkor is a piacról, a vásárlókról és az ő döntéseiket befolyásoló tényezőkről beszélünk. Városokban, hozzájuk kapcsolódva jönnek létre különböző kezdeményezési szinten a városi laboratóriumok, amelyekben non-profit szervezetek, önkormányzatok, cégek, egyetemek a helyi közösségekkel együttműködve hoznak létre programokat és próbálnak ki ötleteket valós körülmények között.

cph_wheel_04.png

Ide kapcsolódó kezdeményezések Magyarországon például a Design Terminál CityLab esték programján is megjelenő Well-being Living Lab, Nagykovácsiban és az Automotive Living Lab, Győrben. Mellettük a Innovative Learning Solutions (Flexilab) jelenik meg aktív szervezetként. A Szegedi Homokháti Rural Living Laboratory illetve a Kecskeméti Creative Knowledge Centre (CKC) Living Lab pedig volt tagként láthatóak még az hasonló programokat összegyűjtő térképen. Ezeket az információkat és a térképet az ENoLL azaz a European Network of Living Labs tanácsának Brüsszeli irodája kezeli. Azt, hogy világviszonylatban milyen fontos ez a téma többek közt az is mutatja, hogy a Kanadai Montreálban lesz az OpenLivingLab Days program 2016. Augusztus 23-26-án.

A cikket írta:

Töviskes Imre

EDC Debrecen

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments